FOTO Uređuje se penjalište Pokojec kod Podruta

Varaždinske vijesti | 21.9.2018. u 11:20h | Objavljeno u Društvo

Novomarofsko je područje vrlo zanimljivo posjetiteljima, a dio atraktivnosti ponude, posebice za sportaše, rekreativce i ljubitelje prirode svakako je penjalište Pokojec kod Podruta.

Penjalište ima 50-tak uređenih smjerova i jedno je od većih penjališta u ovom dijelu Hrvatske, a redovito ga uz domaće posjećuju penjači i iz inozemstva. Prvi smjerovi nastali su 1986. godine pa je „zub vremena“ polako počeo načinjati neke od njih.

penjaliste_podrute_3.jpg

U suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – stanicom Varaždin, koja je započela svojevrsni projekt obnove ovdašnjih penjališta, ali i s penjačima iz okolice, Grad Novi Marof osigurao je dio opreme za izmjenu dotrajalih hvatišta na Maloj stijeni na Pokojcu, a na kojoj se nalazi i većina uređenih smjerova, sve kako bi se povećala sigurnost samih penjača.

Sama zamjena događat će se kroz cijelu godinu što će nakon završetka doprinijeti dugotrajnoj aktivnosti penjališta. Zbog odrona dijela stijene trenutno je na snazi zabrana penjanja na Velikoj stijeni prema uputi HGSS-a. Kako je ovaj prostor česta točka i svih ostalih rekreativaca i zaljubljenika u prirodu plan je na vidikovcu iznad same penjačke stijene postaviti ogradu i klupu kako bi doživljaj prirode bio što ugodniji.

penjaliste_podrute_8.jpg

Turistička zajednica Grada Novog Marofa organizirala je svojevrsne Dane otvorenih vrata penjališta Pokojec kao promociju ovog nadasve zanimljivog prostora, a koji uz blizinu ostalih lokaliteta može poslužiti za prekrasan jednodnevni ili višednevni izlet.

– Blizina Belskog dola, Puste Bele, Dvoraca Bele I i Bele II, Ham Pokojca, Grebengrada ili Čeva nude lijepu poveznicu za rekreativce, ne samo naših krajeva već i šire. Zainteresirani su tako mogli vidjeti kako izgleda izmjena dotrajalih hvatišta u stijeni, ali se i okušati u penjanju. Nadamo se da će penjalište Pokojec uz ove male intervencije još dugo služiti penjačima, a tako i pomoći u promociji cijele destinacije – kazala je voditeljica novomarofske Turističke zajednice Renata Horvatić.

penjaliste_podrute_1.jpg

penjaliste_podrute_7.jpg

penjaliste_podrute_2.jpg

penjaliste_podrute_9.jpg

penjaliste_podrute_4.jpg