FOTO Uoči blagdana Svih svetih građani pohvalili brigu koja se vodi oko uređenja varaždinskog groblja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uoči blagdana Svih svetih građani pohvalili brigu koja se vodi oko uređenja varaždinskog groblja

Varaždinske vijesti | 26.10.2019. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Gradsko groblje Varaždin odavno je nadaleko poznato kao jedno od najljepše uređenih groblja u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Ustanovljeno je 1773., a početkom 20. st. Herman Haller započeo je s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Posljednje počivalište brojnih Varaždinaca izuzetan je spoj hortikulture i umjetničkih spomenika koji plijeni ljepotom, skladom i spokojem. Groblje je od 1966. godine zaštićeno kao spomenik vrtne arhitekture, a 2003. upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Najstariji sačuvani nadgrobni spomenici nalaze se na sjevernom dijelu groblja, zvanog "Pekel". Spomenik "Anđeo smrti", kipara Roberta Frangeša Mihanovića, smatra se najvrjednijim djelom na varaždinskom groblju, dok se kao najstariji sačuvani nadgrobni spomenik smatra spomenik glazbenika Johana Galina, podrijetlom iz Češke.

Varaždinsko groblje stoga je i turistička destinacija, a zelena baština groblja, njegova ljepota, zanimljivi i nadasve značajni spomenici i oblikovanje čine ga jedinstvenim u Europi te predstavljaju bogatstvo koje valja neprestano njegovati kako se ne bi izgubio prepoznatljivi stil i ugođaj.

Ovih dana brojni građani odlaze na groblje kako bi, uoči blagdana Svih svetih, uredili grobove svojih najmilijih, a mnogi s oduševljenjem ističu upravo uređenost samog groblja.

- Svake godine u ovo vrijeme odlazim na varaždinsko groblje, kako bi uoči blagdana Svih svetih uredio sestrin grob. Danas sam bio doista ugodno iznenađen, kao nikada do sada: Groblje je bilo prepuno radnika Parkova, koji su ga uređivali. Dopremili su i svu potrebnu mehanizaciju. Uredili su sve staze između grobova, pa čak i same grobove s kojih su posebnim uređajem očistili lišće. Po prvi puta nisam imao što raditi, osim na uređen grob staviti cvijeće. No, ni to nije sve: U jednom mi je trenutku prišao radnik Parkova, kulturno pozdravio i upitao - da li je sve u redu ili još nešto treba urediti? Da čovjek ne vjeruje ... Očito, netko je u poduzeće Parkovi Varaždin uveo puno više reda no što je to bilo do sada. Bravo i čestitam! - jedan je komentara proteklih dana na društvenim mrežama.