FOTO U tijeku zanimljivo Ćiselsko prošćenje v Remetincu

Varaždinske vijesti | 7.10.2018. u 09:49h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ćiselsko prošćenje v Remetincu tradicionalna je vjerska manifestacija koja se održava prvi vikend u listopadu. Osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, manifestacija uključuje i kulturne i zabavne sadržaje.

Tako je i ove godine. Uz trodnevnicu od četvrtka, na misi u subotu bili su i članovi KUD-a Remetinec sa svojim gostima – sudionicima smotre folklora u sklopu Ćiselskog prošćenja.

Predsjednica KUD-a Remetinec Nadica Puškadija podsjetila je da je društvo osnovano 2000. godine.

- Danas imamo oko 50 aktivnih članova, tri sekcije – tamburašku, plesnu i 2009. osnovanu za izradu ručnih radova. Ćiselsko prošćenje je naša glavna manifestacija koja traje već 18 godinu. Pripreme su velike, ali imamo podršku Grada, Turističke zajednice i sponzora. KUD organizira smotre folklora, veliku i malu, te osmu godinu Remečki sejem na kojem je svake godine sve više izlagača. A sve ćemo završiti velikom tombolom u nedjelju u 21 sat“ - kazala je Puškadija.

Ove su godine na smotri folklora u subotu, uz domaćine, nastupili KUD Frankopan iz Bosiljeva, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog, Udruga Potkalnički plemenitaši sa plesnom skupinom Sidonija, KUD Kloštar iz Kloštar Ivanića, KUD Lovro Ježek iz Marije Bistrice i KUD Marof iz Novog Marofa. Nakon smotre nastavljen je zabavni dio programa uz Prve srakarske tamburaše, a nakon njih tamburaški sastav Begini. Subotnja događanja u Remetincu nije propustio niti novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

U organizaciju manifestacije uključena je i Turistička zajednica grada Novog Marofa.

- Neki dan smo iz Zavičajne zbirke naše Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof izvukli razglednicu koja datira s ovog prošćenja još iz 1910. godine. To je najdugovječnija manifestacija ovog područja i zahvaljujem KUD-u Remetinec što se trudi održavati manifestaciju i dalje, naravno uz potporu Turističke zajednice. Zadovoljni smo posjetom, vrijeme je poslužilo i vjerujem da će odavde otići lijepe slike, lijepe uspomene - rekla je voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić koja je podsjetila da je crkva u Remetincu zaštićeni spomenik kulture.

Centralni dio manifestacije je svakako nedjelja. Nakon jutarnje mise u 8 sati, pod šatorom će u 9 sati biti otvoren Remečki sejem s 30-ak izlagača s domaćim proizvodima. U 11 sati počinje svečana misa koju predvodi varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. U nedjelju se održava i Dječja smotra folklora koja počinje u 16 sati. Nastupit će KUD Martijanec, KUD Ježek iz Beretinca, KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica, KUD Mak iz Trnovca i DFD Sončece iz Varaždina. Za večerju zabavu će se pobrinuti tamburaški sastav Terca.