FOTO Toplički učenici i učitelji dočekali trkače Utrke mira koji putuju kroz 100-ak zemalja svijeta

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.5.2018. u 12:59h | Objavljeno u Društvo

Učenici i učitelji topličke škole A. i I. Kukuljevića danas su dočekali trkače Utrke mira koji putujući kroz više od 100 zemalja svijeta nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji i miru.

Trkači Utrke mira predali su baklju učenicima trkačima iz topličke škole koji su im poželjeli dobrodošlicu i zajedno s ostalim učenicima pripremili za goste kulturno - umjetnički program.

Učenici 4., 7. i 8. razreda krasnoslovili su pjesme na hrvatskome, njemačkome i engleskome jeziku kojima su prenijeli poruke mira, ljubavi, prijateljstva i harmonije. Njih su pripremile učiteljice Ružica Erić, Mara Malenica i Ksenija Šimunović. Učenici 4. razreda uz instrumetalni sastav učenika viših razreda izveli su "Himnu zadrugara", temu iz poznatoga dječjeg filma "Vlak u snijegu", koji nosi poruku kako je uz slogu, zajedništvo i prijateljstvo sve moguće. Za izvedbu ih je pripremio učitelj glazbene kulture Zlatko Piplek.

Osim programa, trkače su dočekali panoi s likovnim i literarnim radovima na temu mira, tolerancije, nenasilja koji su rezultat brojnih aktivnosti koje se u školi provode tijekom godine. Neke radove odabrali su za izložbu radova koja će se održati u Rimu.
Dragi gosti također su predstavili svoje ideje i poruke prigodnim govorima, pjesmom o miru, predstavljanjem na različitim jezicima. Na kraju programa svaki je učenik držao baklju s plamenom te je predajući baklju od jedne osobe drugoj iskazana želja i nada za boljim i sjajnijim svijetom.

Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se redovito održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog olimpijskog odbora, a podržavaju je i mnogi istaknuti građani.

Toplička se škola ponosi što je bila dio ove hvalevrijedne manifestacije te zajedno s trkačima Utrke mira promovirala prijateljstvo, razumijevanje, snošljivost i skladan suživot među ljudima svih rasa, naroda, vjera i političkih uvjerenja.