FOTO Šetnja kroz dravsku šumu užitak: šetačima će svirati glazba, a mogu piti vodu s pipe Foto: Krešimir Đurić

FOTO Šetnja kroz dravsku šumu užitak: šetačima će svirati glazba, a mogu piti vodu s pipe

IHR/Varaždinske vijesti | 17.4.2019. u 10:04h | Objavljeno u Društvo

- Nijedan pedalj ove šetnice nije napravljen bez nadležnih službi jer je riječ o zaštićenom području, pa je tako sama šetnica kroz šumu napravljena od eruptivne smjese, dakle nema ništa neprirodnoga ili umjetnoga. Tijekom godina bilo je različitih mišljenja o tome da bi šetnica trebala biti od tlakavaca, betona, čak i asfalta, međutim mi smo sve to stavili sa strane i napravili šetnicu od prirodnog materijala - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na konferenciji za novinare o završetku uređenja staze - šetnice kroz dravsku šumu od Bombellesovog nasipa do mosta koji vodi do dravskih bazena.
Prema riječima Čehoka uređenje su tražili umirovljenici, majke s djecom te osobe u invalidskim kolicima.
- Žalili su se kako ne mogu doći po staroj hodnoj površini do dravskih bazena, a govorili su da ih je navečer strah jer je neosvijetljeno. Dakle, taj prostor bit će osvijetljen rasvjetom koja neće remetiti biostanište - najavio je Čehok i dodao kako će po prvi put u Varaždinu šetači šetati i slušati glazbu, kao što je to slučaj u mnogim europskim gradovima.
Uređuje se i prostor uz kanal, a do 1. svibnja bit će uređen i prostor oko mosta. Ipak, najvažnije je da je napravljena kanalizacija.
- Riječ je otprilike o kilometru primarne i sekundarne kanalizacije, od bazena, preko mosta kroz šetnicu sve do Bombellesove ulice. Postavljene su i cijevi kroz koje će ići optika, ali i električna energija. Riječ je o zajedničkoj investiciji Varkoma i Grada Varaždina vrijednosti 1,9 milijuna kuna. Radili smo posljednja dva mjeseca, no nadam se da će ljudi biti zadovoljni - rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.
Nekada, kada su napravljeni bazeni, oni su imali "ziher grabu" koja se praznila u Dravu, podsjetio je Čehok.
- Sada smo napokon napravili kanalizaciju i cijeli kompleks spojen je s ukupnim kanalizacijskim sustavom Varaždina. To je važno s obzirom da ovo neće biti samo kupalište već izletište i zabavište. Već ove godine imat ćemo mnogo manifestacija i trebalo je napraviti infrastrukturu u tom smislu, a sve počinje s proslavom 1. svibnja na Dravi - najavio je Čehok.
Između šetnice i dravskog mosta postavljena je i slavina kako se šetači mogu okrijepiti.
- Prema direktivama EU preferira se voda iz slavina tako da smo ovdje postavili jednu javnu slavinu, a postavit ćemo još pet takvih tijekom ove godine - najavio je Bunić.

_DSC6372.JPG

_DSC6391.JPG

_DSC6355.JPG

_DSC6323.JPG

_DSC6333.JPG

Označeno u