FOTO Rabuzinovi dani: Pedesetak posjetitelja razgledalo kuću i atelje Ivana Rabuzina Foto: Grad Novi Marof

FOTO Rabuzinovi dani: Pedesetak posjetitelja razgledalo kuću i atelje Ivana Rabuzina

Varaždinske vijesti | 10.4.2018. u 16:13h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu 3. Rabuzinovih dana, čiji su organizatori Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof, u ponedjeljak, 9. travnja, upriličen je posjet kući Ivana Rabuzina u Ključu.

Ovu iznimno rijetku priliku iskoristilo je pedesetak posjetitelja koji su se najavili u TZ Grada Novog Marofa, obzirom da je broj posjetitelja koji odjednom može ući u kuću ograničen.

Prekrasno zdanje koje je projektirao svjetski poznati arhitekt Vjenceslav Richter krasi brežuljke Ključa i dom je obitelji Rabuzin. Izniman galerijski prostor ispunjen je nekim od najvrednijih djela ovog svjetski poznatog slikara naive – ulja na platnu, akvarela, grafika, oslikanog namještaja, ali i porculana kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za Rosenthal – svjetski poznatu tvornicu porculana. Zanimljivost je da je uz našeg Rabuzina u dizajnerski studio Rosenthala bio pozvan i Salvador Dali što samo potvrđuje koliko je u svijetu novomarofski slikar bio priznat.

Posjetitelji su imali priliku razgledati i atelje u kojem su nastajala remek djela svjetske naive, štafelaj na kojem je posljednja skica nastala rukom Ivana Rabuzina i nažalost nikad dovršena.

Stručni osvrt na ovaj posjet dala je Mirjana Dučakijević, istaknuta djelatnica u području kulture, dugogodišnja muzejska savjetnica i veliki poznavalac rada i djela Ivana Rabuzina. Toplim riječima osvrnula se na svoje susrete s njim i podsjetila na njegov izniman doprinos u hrvatskom, ali i svjetskom slikarstvu, budući da njegova djela i danas krase zidove mnogih svjetskih poznatih galerija.

Upravo zbog tih razloga Rabuzinovi dani dobivaju svoj smisao sve više. U posjet su stigli ljudi i iz drugih županija i ujedno iskoristili priliku za razgled izložbe tapiserija u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, ali i drugih zanimljivosti u Novom Marofu.

- To je i osnovni cilj i zadaća organizatora ove manifestacije – dovesti ljude u Novi Marof, ponuditi im i dodatne sadržaje koji će u budućnosti donijeti benefite cijeloj zajednici. Važno je imati snažan motiv dolaska, a ime Ivana Rabuzina to zasigurno je - istaknula je voditeljica TZ Grada Novog Marofa Renata Horvatić.

U ponudi Rabuzinovih dana su slikarske radionice i radionice izrada tapiserija, a 18. travnja od 18 sati održat će se u KC-u Ivan Rabuzin stručno predavanje Željke Zdelar, povjesničarke umjetnosti koja je 1992. godine postavljala prvu izložbu tapiserija Ivana Rabuzina u Zagrebu.

Izložba tapiserija u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofa otvorena je do 23. travnja.

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_01.JPG

 

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_02.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_03.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_04.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_05.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_07.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_08.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_09.JPG

rabuzinovi_dani_-_kljuc_-_novi_marof_10.JPG