FOTO Predstavljena najbolja vina iz Varaždinske županije, nagrađena na Decanteru Foto: Varaždinska županija

FOTO Predstavljena najbolja vina iz Varaždinske županije, nagrađena na Decanteru

Varaždinske vijesti | 8.10.2020. u 14:32h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače danas su predstavljena nagrađena vina jedanaest vinara s područja Varaždinske županije koja su osvojila 33 priznanja na najprestižnijoj svjetskoj izložbi, 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu.

Aktivnosti na promidžbi i brandiranju nastavljaju se još snažnijim tempom pa će odsad nagrađena vina imati 'Decanter' naljepnicu kao garanciju kvalitete, otisnut je prigodni katalog s detaljnim prikazom svih nagrađenih vina, a planira se i održavanje vinskih radionica s ugostiteljima i distributerima diljem Hrvatske.

Župan Radimir Čačić kazao je kako je apsolutno impresioniran rezultatima te naglasio kako se mora i dalje raditi na kvaliteti.

- Koliko je ovaj uspjeh velik, jasno govori podatak da su 2018. osvojili tek 1 preporuku, 2019. godine dva vinara 5 medalja, a sada jedanaest vinara 5 srebra i 17 bronci te 11 preporuka. Tu nema slučajnosti. Danas znamo da imamo vrhunska, moderna, svježa vina. Naša budućnost je u kvaliteti, no nema ništa bez sustava, obrazovanja, utakmica i usporedbe i samo tako možemo napredovati. Napravit ćemo korak dalje, imat ćemo radionice za vrhunska tržišta, jadransko i zagrebačko, gdje je veća kupovna moć, idemo s edukacijom prema distributerima i ugostiteljima i još ćemo jednom s angažirati vrhunskog sommeliera koji će obići naše vinare. Stoga pozivam sve one koji smatraju da imaju vrhunska vina da nam se jave – kazao je župan.

Na veliki uspjeh vinara osvrnuo se i hrvatski sommelijerski prvak i Decanter sudac Siniša Lasan koji je odabrao 35 uzorka za Decanter te pojasnio kako su vino ove godine ocjenjivali samo suci iz Velike Britanije te kako su prednost imale autohtone sorte.

- Poziv da dođem ovdje mi je bio velik izazov. Nakon razgovora s vinarima, vidio sam veliki potencijal koji je sad i dokazan rezultatima na najrigoroznijoj, ali i najkvalitetnijoj izložbi. Da bismo zadržali kvalitetu, važna je konstanta. Ovo je velik korak koji smo napravili, no trebamo raditi još više, jače i bolje da konačno ova dva vinogorja, varaždinsko i ludbreško, uvrstimo na vinsku kartu Hrvatske. Vjerujem da će iduće godine biti još bolji rezultati i da ćemo donijeti zlato – kazao je Lasan te istaknuo kako je jako zahtjevno napraviti dobro vino.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek podsjetio je kako je somelier odabrao ukupno 35 uzoraka, koji su dobili 22 medalja i 11 preporuka, dakle 33 nagrade, što čini 85 postotnu uspješnost te potvrdio kako će Varaždinska županija i dalje davati punu podršku financiranjem edukacija i izlazaka na najveće svjetske izložbe.

Predstavnicima nagrađenih vina iz Vinarije Košćak, Vina Mežnarić, Vinarije Kopjar, Vinarije Najman, Vinarije Makar, Vinarije Kežman, Vinskog Hrama Kotolenko, Vinarije Šafran, Lovrinih Vinogradi, Vinarije Stručić, Dvorca Maruševec uručeni su prigodni katalozi, te posebno tiskane 'Decanter' etikete, koje dokazuju da su dotično vino ocjenjivali vrhunski stručnjaci, kao i prigodni pokloni Varaždinske županije.

Priliku da čestitaju nagrađenima iskoristili su i saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, zamjenik župana Robert Vugrin, gradonačelnici i načelnici te predstavnici ugostiteljskih objekata, turističkih zajednica i kulturnih ustanova.

Nakon predstavljanja pobjednika organizirana je prigodna degustacija nagrađenih vina.