FOTO Posjetitelji Zeljarijade oduševljeni, rekordna sarma od 1.333 metra nestala u trenu Foto: FAS

FOTO Posjetitelji Zeljarijade oduševljeni, rekordna sarma od 1.333 metra nestala u trenu

| 22.9.2018. u 17:51h | Objavljeno u Društvo

1.800 kg Varaždinskog zelja - najpogodnijeg za motanje sarme zbog svojih tankih listova, 700 kg junećeg i svinjskog svježeg mesa, 250 kg sušenog mesa, oko 200 kg riže, 70 kg luka, tri kg češnjaka i razni začini za sarmu - sve je to bilo potrebno da se pripremi 1.333 metra najduže sarme na svijetu.

Posjetitelji vidovečke Zeljarijade strpljivo su čekali u dugom redu kako bi dobili svoju porciju mirisne i ukusne sarme koju je tri dana pripremalo 30-ak kuhara i 20 učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.

- Prije tri dana počeli smo s pripremom 22.000 listova zelja. Jučer smo počeli motati sarmu koju smo počeli kuhati jutros u šest sati - istaknuo je glavni kuhar Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Lagana kiša nije nimalo omela Vidovčane i njihove brojne goste da i ove godine uživaju u Zeljarijadi, najvećoj gastronomskoj manifestaciji u Varaždinskoj županiji. Zeljarijada je ove godine počela već u četvrtak, kada su se u školama na jelovniku našla jela od Varaždinskog zelja, a jučer i varaždinskim restoranima. Zelje je za tu prigodu donirala Udruga Zeljari, a uključeno je 37 škola s područja Varaždinske županije. U petak su u Maruševcu održani i Dani polja u sklopu kojih je održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju, a danas je dan započeo Gospodarskim sajmom na kojem gospodarstvenici i OPG-ovi predstavljaju svoje proizvode.

- Veseli me da Gospodarski sajam, unatoč kiši, ima velik broj sudionika i posjetitelja. Ove godine po prvi put imamo i općine-partnere, a to su općine Maruševec, Vinica i Petrijanec, koje smo uključili s obzirom da i na njihovom području postoje proizvođači Varaždinskog zelja. Zeljarijada se širi van granica općine i županije, a prepoznati smo i na međunarodnom planu, što se najbolje vidi po sudjelovanju folkloraša iz drugih zemalja na Međunarodnoj smotri folklora - istaknuo je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

Varaždinski župan Radimir Čačić, koji je i svečano otvorio 21. zeljarijadu, naglasio je da Zeljarijada sasvim sigurno najveća gastronomsko-turistička manifestacija u Varaždinskoj županiji.

- Učinit ćemo sve da bude još veća i značajnija te da izađe iz regionalnih okvira. Neupitno je da je Varaždinsko zelje u nacionalnim okvirima dominantan i od svih priznat proizvod koji više od 40 posto građana Hrvatske ocjenjuje daleko najboljim u tom segmentu hrane. Očito je, dakle, da imamo kvalitetu, a imamo i kvantitetu. Ovdje se proizvodi oko trećine ukupne hrvatske proizvodnje i zbog svega toga moramo snažno krenuti u brendiranje za koje još uvijek ima prostora, naročito u europskim razmjerima. Nakon dobivene oznake izvornosti, a raduje da ih imamo ukupno tri, što je najviše u Hrvatskoj, ugodno me iznenadilo da je prodaja značajno porasla, a to očekujem i za cijenu ovog kvalitetnog proizvoda. Brendiranje zaslužuje ulaganje napora i određenih sredstava. Ove je godine Županija značajno povećala sredstva za Zeljarijadu, dali smo i županijski šator, a već sljedeće godine ćemo uložiti i dodatne napore - istaknuo je Čačić.

Pobjednik tradicionalnog natjecanja u kuhanju "Zeljarskog kotlića", u kojem je sudjelovalo desetak ekipa, ove je godine bila ekipa Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Petrijanec. Iako svaka ekipa imaju svoju tajnu kako pripremiti najbolji kotlić, navala posjetitelja pokazala je da su svi pripremili ukusne kotliće.

Veselo druženje se nastavlja, a večeras u Vidovcu nastupa Crvena jabuka, dok su sutra na rasporedu tradicionalni mimohod i međunarodna smotra folklora.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...