FOTO: Općina T. Bartolovečki podijelila financijsku pomoć za 14 novorođenih beba Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

FOTO: Općina T. Bartolovečki podijelila financijsku pomoć za 14 novorođenih beba

Varaždinske vijesti | 25.10.2019. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

U trećoj ovogodišnjoj podjeli naknada za novorođene u petak su u prostorijama Općine Trnovec Bartolovečki financijsku pomoć primili roditelji 14 beba.

Iznos naknade za novorođene u Općini Trnovec Bartolovečki je 2.000 kuna za svako prvo i drugo dijete u obitelji te po 500 kuna više za svako treće i sljedeće dijete. Tako je za ovu podjelu naknada iz proračuna izdvojeno 30 tisuća kuna. U prve dvije ovogodišnje podjele novčanu su pomoć primili roditelji 28 beba. Tako je Općina Trnovec Bartolovečki u ovoj godini iz proračuna za 42 novorođenčeta do sada izdvojila 88 tisuća kuna.

Uručujući novčane naknade, koje Općina Trnovec Bartolovečki redovito isplaćuje kako bi olakšala prve mjesece u životu najmlađih stanovnika općine, roditeljima je na prinovama u obitelji čestitao općinski načelnik Zvonko Šamec.

- Ovo su najbolja ulaganja – ulaganja u budućnost! Možemo mi imati i objekte, i prometnice, i LED rasvjetu, ali ne bude li djece, neće imati tko sve to koristiti. Na području naše općine puno se ulaže u infrastrukturu, ali prioritet nam je ulaganje u djecu. Ove godine smo samo u obnovu dječjeg vrtića uložili 400 tisuća kuna, a dobili smo još 181 tisuću kuna od Ministarstva demografije. Sve je više djece obuhvaćeno predškolskim aktivnostima, radimo novi projekt dogradnje vrtića u Trnovcu, da bi dobili dodatnih 150 kvadrata kako bi se sva djeca mogla smjestiti u vrtić na našem području, a ne da moraju ići u vrtiće u drugim sredinama - rekao je Šamec te dodao da će se sredstva pokušati pronaći preko natječaja ministarstava, iako je Općina i sama spremna financirati dogradnju vrtića u kojem bi se moglo smjestiti novih 60-ero djece.

Šamec je istaknuo i novu odluku o povećanju izdvajanja za školstvo koje će ove godine iznositi oko 780 tisuća kuna.

- Najveći se dio tih sredstava izdvaja za produženi boravak jer već imamo tri odjeljenja: dva u Trnovcu, u kojima je 32-oje djece te jedno u Šemovcu s 24-ero djece. Zbog sve većeg interesa, iduće ćemo školske godine sigurno morati otvoriti i financirati još jedno odjeljenje u Šemovcu - kazao je načelnik.

Općina Trnovec ovog je tjedna raspisala natječaj za dodjelu stipendija koji je otvoren do 6. studenoga. Predviđene su 22 stipendije po socijalnim kriterijima te stipendije za sve one koji imaju prosjek ocjena veći od 4,00.

- Prošle smo godine povećali iznos stipendije pa tako sada oni koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije dobivaju 500, a studenti koji se školuju na fakultetima izvan ovih dviju županija po 700 kuna mjesečno - rekao je Šamec te naglasio kako je prošle godine odobreno više od 40 stipendija.

- Bit će to nagrada za dobre studente, a ako će biti veća zainteresiranost, sigurno ćemo omogućiti da svi redoviti studenti u našoj općini dobivaju stipendije - naglasio je načelnik Šamec.

Inače, prošle je godine u Općini Trnovec Bartolovečki rođeno 55 beba, a dvije prethodne godine po 56.

Galerija slika