FOTO: Opća bolnica Varaždin obilježila Svjetski dan sepse Foto: Opća bolnica Varaždin

FOTO: Opća bolnica Varaždin obilježila Svjetski dan sepse

Varaždinske vijesti | 15.9.2017. u 15:43h | Objavljeno u Društvo

Svjetski dan sepse obilježava se svake godine diljem svijeta, a Hrvatska ga podržava četvrtu godinu zahvaljujući kampanji "Zaustavimo sepsu", koju provodi Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Sve se to odvija u sklopu svjetske inicijative Globalnog udruženja za sepsu (Global Sepsis Alliance) i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Cilj kampanje je povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi koja je postala problem globalnih razmjera te pokušati doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse. Značajan je podatak da svake 3-4 sekunde jedna osoba umre od sepse.

- Podaci o postocima oboljelih i umrlih u Hrvatskoj nisu poznati, no pretpostavlja se da pratimo svjetski trend velike smrtnosti - napominju iz Opće bolnice Varaždin koja se upravo iz tog razloga već drugu godinu zaredom uključila u kampanju.

OB Varaždin prepoznala je veličinu ovog problema te organiziranim predavanjem djeluje na zdravstvene profesionalce u smislu razvoja svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse. Ovogodišnje predavanje "Zbrinjavanje bolesnika sa sepsom – nešto staro, nešto novo" održala je prim. Renata Krobot, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, s naglaskom na najnovije smjernice u liječenju sepse.

- Definicija sepse se promijenila. Od 1992. do 2016. sepsa je bila definirana na drukčiji način pa se vidjelo da ta definicija ne odgovara suvremenim postavkama medicine. Zato je podnaslov – nešto staro, nešto novo. Na sreću, liječenje se nije bitnije promijenilo. Sepsa se adekvatno liječila i prije nove definicije - rekla je Krobot.

Sepsa je vodeći uzročnik smrti u jedinicama intenzivne medicine, a po učestalosti se izjednačila s bolesnicima koji imaju akutnu koronarnu bolest.

- To je velik javnozdravstveni problem i ogromni su troškovi liječenja po pacijentu koji mogu dosegnuti preko 50.000 dolara. Učestalost sepse raste iz godinu u godinu, a razlog je što je populacija sve starija, mikroorganizmi sve rezistentniji. Visok je mortalitet, do 50 posto, a u septičkom šoku, kao najtežem obliku sepse, i do 60 posto. Zato je važno više pričati o tome - dodala je Krobot.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana sepse održano je u Zagrebu, a uz Varaždin, uključili su se i drugi gradovi, Čakovec, Koprivnica, Pula i Knin.

ob-varazdin-sepsa_1.jpeg

ob-varazdin-sepsa_2.jpeg

ob-varazdin-sepsa_4.jpeg

ob-varazdin-sepsa_5.jpeg

ob-varazdin-sepsa_6.jpeg

ob-varazdin-sepsa_7.jpeg

ob-varazdin-sepsa_8.jpeg

ob-varazdin-sepsa_9.jpeg