FOTO Održan Dijen bedijenske lenčarije: Bedencem se ponovno orila kelembarska pepijevka Foto: Grad Ivanec

FOTO Održan Dijen bedijenske lenčarije: Bedencem se ponovno orila kelembarska pepijevka

Varaždinske vijesti | 5.9.2019. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 1. rujna, u Bedencu kod Ivanca je održana 4. kelembarska pepijevka (kelembar je starinsko lončarsko kolo), manifestacija koja se održava svake druge godine, a objedinjuje prikaz lončarstva i drugih starih obrta i običaja Bedenca, Jerovca, Kamenice i okolice.

Održana je pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Ivanca, a i ove godine organizirala ju je mjesna Udruga za kulturu i sport. Svečanost njena otvaranja upriličena je kod Etnokuće u centru naselja gdje se, u ime domaćina, okupljenima obratila dipl. bibl. Draženka Stančić, kći najstarijeg bedenskog lončara Dragutina Stančića.

Predsjednik Udruge za kulturu i sport Stjepan Petak uputio je zahvalu svim članovima udruge, lokalnim obrtnicima, umjetnicima i ostalim mještanima koji su se potrudili na svjetlo dana iznijeti bogatu tradicijsku baštinu svoga kraja. Posebno je zahvalio Gradu Ivancu, koji već godinama pomaže u gradnji i komunalno-infrastrukturnom opremanju Etnohiže. Uz to što svake godine izdvaja sredstva za njeno uređenje u etno stilu tipičnom za ove krajeve, Grad također novčano i logistički pomaže u održavanju Kelembarske pepijevke.

Na svečanosti otvaranja okupljenima se obratio gradonačelnik Milorad Batinić te pozvao domaćine da nastave s daljnjim uređenjem ovog etno kompleksa te s gradnjom popratnih prostora (tradicijski štagalj) kako bi se u njima već za dvije godine mogle održati lončarske radionice za djecu i odrasle, ali i drugi sadržaji usmjereni čuvanju pojedinih tradicijskih obrta ovoga kraja. U tome će, najavio je, Bedenec i njegova Udruga za kulturu i sport i dalje imati svu potporu Grada Ivanca.

Manifestaciju je otvorio M. Batinić pucnjem iz topa koji su dovezli članovi kuburaške udruge Glasna kubura iz Kamenice, a koji su i sami zapucali iz kubura. U programu su nastupili glazbeni sastav Peharčeki iz Bedenca, KUD Klenovnik, ŽVS sastav Kaliope i Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave.

U bogatom popratnom programu majstori Mirjana Težak i Dragutin Stančić na lončarskom kolu prikazali su umijeće lončarenja, a posjetitelji su se rado pridružili nošenju sirovih lončarskih proizvoda na žgonje v pečnicu. Lokalni umjetnici, među njima i Ivan Belač, izložili su skulpture i druga djela, a pojedini obrtnici pokazali su i starinsku kovačiju, izradu košara od šibe, logožara od rogoza itd.

Na otvorenom se pekla rakija, kuhao se grah, a u krušnoj peći pekli su se domaći sirni štruklji, krvavice i krumpir v črepnji. Prikazano je i ručno piljenje drva starinskom pilom. Živo je bilo i pod brajdom, uz domaću kosanu mast i čvarke, pite od jabuka i razne kolače.

Manifestaciji su se pridružili i dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, načelnik općine Klenovnik Mladen Blaško, počasni građanin Ivanca dr. sc. Eduard Kušen i dr.

Glina je pomagala opstanak obitelji na škrtoj zemlji

Kelembarska pepijevka vrijedna je manifestacija koja se održava prvenstveno radi očuvanja glavne ovdašnje baštine – tradicionalnog lončarstva. Bedenec i okolica nekad su bili centar lončarije cijele varaždinske regije; ono je generacijama obitelji pomagalo da opstanu na škrtoj zemlji, da ne gladuju, da prehrane i školuju djecu.

U Bedencu, naime, gotovo da i nije bilo obitelji bez barem jednog lončara. Kvalitetna lončarija iz Bedenca, Jerovca, Dubravca i okolice prodavala se na sajmovima po cijelom sjeveru Hrvatske, a nerijetko se vozila i do Slavonije, gdje se razmjenjivala za žito i kukuruz. Stoga ne treba čuditi što svaki Bedenčan gaji duboko poštovanje prema svojoj lončarskoj tradiciji kao svojevrsnoj simbiozi čovjeka i zemlje.