FOTO Obilježen Dan ružičaste vrpce, večeras Gradska vijećnica i Županijska palača - u ružičastom Foto: Varaždinska županija

FOTO Obilježen Dan ružičaste vrpce, večeras Gradska vijećnica i Županijska palača - u ružičastom

VV | 3.10.2020. u 11:55h | Objavljeno u Društvo

 U Varaždinu je danas održana javnozdravstvena akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Akciju je i ove godine organizirala Udruga žena operiranih na dojku - Mammae klub Varaždin - a podržali su je saborska zastupnica Natalija Martinčević, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Irena Stipešević-Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- U Varaždinskoj županiji su od raka oboljele 1.044 osobe, od čega 102 žene od raka dojke, govore zadnji dostupni podaci za 2017. godinu. Od raka dojke je te godine umrlo 38 žena, dok je, srećom, 2018. godine bilo manje smrtnih slučajeva, 25. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije već 14 godina provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke za žene od 50 do 69 godina. Upravo je u tijeku šesti ciklus pozivanja žena na mamografske preglede, a i mi ih pozivamo da se svakako odazovu jer je rak dojke izlječiv ako se otkrije u ranom stadiju – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Poziv ženama da se odazovu na mamografske preglede uputila je i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

- Rak dojke je karcinom koji se može uspješno izliječiti i zato smo se pridružili ovogodišnjoj akciji Dan ružičaste vrpce. Iznimno je važno sustavno podizati svijest javnosti o važnosti odaziva na Nacionalni program, ali i o važnosti samopregleda te pravovremenih liječničkih pregleda – istaknula je Martinčević.

U znak podrške večeras, 3. listopada, od 19 do 21 sati u ružičasto će biti osvijetljena Županijska palača na Franjevačkom trgu u Varaždinu, ali i Gradska vijećnica, ispred koje će se u 19 sati pustiti u zrak ružičasti baloni, u znak sjećanja na članice varaždinskog Mammae kluba, koje su podlegle ovoj opakoj bolesti.

Označeno u