FOTO Moderna varijanta: U atriju Županijske palače predstavljena skulptura "Sissi" Foto: Varaždinska županija

FOTO Moderna varijanta: U atriju Županijske palače predstavljena skulptura "Sissi"

Varaždinske vijesti | 7.9.2019. u 14:16h | Objavljeno u Društvo

Obilježavanje Dana Varaždinske županije nastavilo se današnjom promocijom zanimljive skulpture akademskog slikara Nenada Opačića u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Naime, Opačić je izradio skulpturu "Sissi", modernu varijantu carice Sisi kao protutežu dosadašnjoj statui carice Sisi koja krasi dvorište Županijske palače. Skulpturu su promovirali župan Varaždinske županije Radimir Čačić te autor Nenad Opačić u društvu zamjenika župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina.

- U okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije, ovdje u prekrasnom prostoru Županijske palače, kao kontrapunkt poprsju – bisti carice Sisi koji je radio profesor Rendić kao prvi šef katedre kiparstva, izlažemo "Sissi" izrađenu ove godine, dakle akademski slikar Opačić je izradio recentnu skulpturu - "Sissi 22. stoljeća", u suradnji sa Županijom. Radi se o dobrome odabiru, obilježavamo Dane županije, šaljemo poruke u kojem smjeru idemo, i moram istaknuti iako Županija vodi brigu o obrazovanju i zdravstvu ipak dotičemo i resor kulture, naime imamo osjećaj za novi i kvalitetniji odnos prema kulturi. Šteta je što naš grad nema skulpture, imamo Opačićev Kiborg na rubu grada i to je to. Skulpture treba poštivati, one imaju svoj značaj, hvala gospodinu Nenadu Opačiću na ovome – rekao je Čačić.

Nenad Opačić zahvalio je županu Čačiću i Županiji.

- Županija je pokrenula inicijativu za postavljanjem ove skulpture, a trenutno traje moja izložba u Sermageu, pogledajte je, zanimljiva je. Radi se o ideji da se suvremenim jezikom pokušava interpretirati vizija čovjeka u budućnosti, a to je problematika kojom se bavim već preko 50 godina. Metal kao materijal je idealan da se dehumanizacija čovjeka i njegova alijenacija prikaže u svim vidovima. Mi smo danas već svi pomalo kiborzi bilo u vidu zamjene naših organa, bilo u mentalnom procesu da danas već razmišljamo ustrojeno kao dio znanstveno tehničke civilizacije. Čovjekovo kretanje kroz prostor pokušavam likovno oblikovati i to je jedna od mojih zadaća. Što se tiče Sissi, to je forma u kojoj se tek naslućuje neka nježnost, ženstvenost, a kalota koja je oblikovala dio forme ima prizvuk carske krune – naznačio je Opačić.

Nakon predstavljanja skulpture, Husarska garda Varaždinske županije predala je prijavak županu, postrojila se u čast Varaždinske županije, a uz gardu, smotru su upotpunili i pripadnici Ivanečkih vitezova.

070919_skulptura_sissi_-_husari__01.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__02.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__03.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__04.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__05.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__06.jpg

070919_skulptura_sissi_-_husari__07.jpg