Procesija ulicama Varaždina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Misnim slavljem i procesijom mnogobrojni Varaždinci proslavili Tijelovo

VV | 11.6.2020. u 14:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Vjernici na blagdan Tijelova sa svojim svećenicima idu gradom u procesiji i javno pokazuju svoju vjeru.Tako je danas bilo i u Varaždinu, gdje je procesiju po prvi puta predvodio novi varaždinski biskup Božo Radoš.

Tijelovo je katolički blagdan. Slavi se uvijek u četvrtak i to deveti četvrtak iza Uskrsa. Za Katoličku crkvu ova svetkovina znači spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.

Sam blagdan Tijelovo pojavio se početkom trinaestog stoljeća kada je augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni je mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavila Euharistija. Danas je to i državni praznik u nekim zemljama, poput Hrvatske.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti doći na današnje sveto misno slavlje, pogledajte kako je to izgledalo u fotogaleriji našeg fotografa Krešimira Đurića.