FOTO Kneginečki branitelji posjetili Lipik Foto: Općina Gornji Kneginec

FOTO Kneginečki branitelji posjetili Lipik

Varaždinske vijesti | 31.1.2017. u 13:04h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Gornjeg Kneginca boravila je 28. siječnja na bivšoj bojišnici na pakračko-lipičkom području, te obišla značajne točke ratnih djelovanja uz pomoć Vladimira Leskovara, jednog od ratnih zapovjednika i aktivnog sudionika u ratnim operacijama na tom području.

Branitelji i mještani općine Gornji Kneginec poveli su sa sobom djecu i supruge, kako bi im prikazali barem djelić onoga što se tamo događalo 1991. godine koja je bila odlučujuća u obrani Domovine i koja je prethodila međunarodnom priznanju 15. veljače 1992. godine.

- Tom prilikom obišli smo mjesta pogibije svih pripadnika 104. brigade na Zukvi, Gavrinici, Lipiku, Kukunjevcu i mjesta pogibije pakračkih branitelja u Šeovici, bjelovarskih i virovitičkih branitelja uz požešku cestu na ulazu u Kusonje uz obalu rječice Pakre, i kotu 225 gdje je stradao policijski pripadnik iz Pakraca kojeg su četnici ubili iz zasjede na komunikaciji Daruvar-Pakrac u samom početku ratnih djelovanja na tom području - napomenuli su kneginečki branitelji.

Sudionici pojedinih akcija i sami se se uključili i ispričali svoja iskustva i događaje, te na taj način svjedočili i pomogli da se detaljnije opišu sva ta zbivanja.

- Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je bio dobar domaćin te je nakon polaganja vijenaca u Lipiku i razgledavanja spomen sobe, pozvao sve sudionike na lijepo druženje u selo Gaj, te s njima proveo nekoliko sati. Jedna delegacija je u međuvremenu posjetila teško bolesnog branitelja i prijatelja Milana Končara – Mićija - dodali su kneginečki branitelji.

U Lipiku su se braniteljima pridružili i predsjednik Udruge branitelja Lipik 1991. Josip Straga, koji se kneginečkim braniteljima također obratio s nekoliko riječi i opisao kako se branio grad Lipik, te predsjednik UHVIDRA-e Lipik Ivan Nikić.