FOTO Folkloraši VFA na festivalu u Češkoj: uz pjesme i ples Zagorja i Međimurja zaplesali i posjetitelji Foto: Foto; Varaždinski folklorni ansambl (VFA)

FOTO Folkloraši VFA na festivalu u Češkoj: uz pjesme i ples Zagorja i Međimurja zaplesali i posjetitelji

VV | 19.8.2019. u 20:39h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) sudjelovao je od 14. do 19. kolovoza na 29. Međunarodnom festivalu folklora u češkom gradu Šumperku. Riječ je o jednom od najvećih čeških festivala folklora na kojem su ove godine sudjelovale folklorne skupine iz Rusije, Kostarike, Gruzije, Tajvana, Poljske, Srbije, Slovačke, Hrvatske i Češke.
Ulicama gradske jezgre članovi VFA prošetali su obučeni u zagorske nošnje, a pritom su i zaplesali s brojnim gledateljima. Na festivalu je sudjelovalo 34 članova VFA koji su grad Varaždin i našu zemlju predstavili pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja i Međimurja. Program su umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te koncert majstor Tomislav Čampa u ulozi glazbenog voditelja.
- Festival je bio odlično organiziran, produkcija na glavnoj pozornici vrhunska, bio nam je užitak nastupati. Česi su uvijek dobri domaćini - istaknuo je umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin.
U subotu, 17. kolovoza održan je prijem kod gradonačelnika Šumperka Tomáša Spurnýja koji je istaknuo da festival njeguje bogatstvo kultura i običaja naroda koji se tamo okupljaju iz cijeloga svijeta. U slobodno vrijeme članovi VFA družili su se s drugim grupama i degustirali poznate češke pive, a na putu do Šumperka posjetili su i veliki sveučilišni grad Olomouc.
No, to nije jedina turneja članova VFA. U srpnju su sudjelovali na najvećem festivalu folklora u Njemačkoj - Schlitzerländer Trachtenfest - kojeg tijekom četiri glavna festivalska dana posjeti više od 70.000 posjetitelja.
- To je najbolji festival folklora na kojem sam bio u životu. Osjećate se kao da ste na nekom velikom glazbenom festivalu poput Szigeta. Pomalo podsjeća na naš Špancirfest, samo što je folklor u prvom planu – komentirao je plesni voditelj ansambla Tim Hrvaćanin.
U Schlitzu im se pridružio i Vedran Konjevod, generalni konzul Hrvatske u Frankfurtu koji je za nastup VFA imao samo riječi hvale.
Članovi VFA neće dugo odmarati nakon što se vrate iz Češke. U rujnu ih očekuju županijska smotra folklora i gostovanje u slovenskom Veržeju, a 16. rujna započinju upis novih članova. Ako iduće ljeto želite putovati s njima, pridružite im se na probama ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19:30 u Aninoj ulici 11 u Varaždinu.

Označeno u