FOTO Drvodjelcu treći naslov na memorijalnom turniru u čast poginulim braniteljima

VV | 24.8.2020. u 08:13h | Objavljeno u Društvo

Braniteljske udruge Gradova Ivanca i Lepoglave organizirale su 15. memorijal na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića, koji je u subotu počeo komemoracijom na groblju i tradicionalnim malonogometnim turnirom.

Poginulim hrvatskim braniteljima odala se počast polaganjem cvjetnih aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio policijski kapelan vlč. Ivica Horvat, počast na njihovim posljednjim počivalištima na kameničkom groblju.

Poklonila im se delegacija sastavljena od članova njihovih obitelji, potom brigadnog generala Željka Dvekara, izaslanika ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, potom saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Siniše Jenkača, državnog tajnika u Ministarstvu obrane, brigadnog generala Zdravka Jakopa, zamjenika župana Varaždinske županije Tomislava Paljaka, pa Roberta Maltara, voditelja Službe policije PU varaždinske, Maria Medenjaka, načelnika Policijske postaje Ivanec, te članova braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave.

Uslijedilo je tradicionalno druženje organizatora, gostiju i uzvanika u restoranu Jak, a potom i svečanost otvaranja memorijala na sportskom igralištu u Žarovnici.

U ime organizatora nazočnima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Krtanjek, potom i Robert Maltar, u ime PU varaždinske, čiji su poginuli hrvatski branitelji bili pripadnici, kao i varaždinski dožupan Tomislav Paljak, koji su u svojim govorima istaknuli veliku ulogu policije, a i cijelog varaždinskog područja u Domovinskom ratu i stjecanju hrvatske samostalnosti.

Domaćini ovog memorijala, ujedno i osobe koje su u provedbu uključene tijekom svih njegovih izdanja, gradonačelnici Lepoglave i Ivanca, Marijan Škvarić i Milorad Batinić, izrazili su, uz ostalo, zahvalnost organizatorima na održavanju tradicije i najavili kako će memorijal nastaviti podržavati i u budućnosti.

Isto tako, prigodnim su se riječima obratili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, te brigadni general Željko Dvekar, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, koji je sa saborskim zastupnikom Sinišom Jenkačem uručio nagrade mladim nogometašima, koje su govornici istaknuli kao jedne od najvažnijih u cijelom događanju.

Na seniorskom turniru koji je uslijedio i koji je ove godine, kao i cjelokupni događaj zbog aktualne epidemiološke situacije bio pozivnog karaktera, sudjelovale su četiri ekipe.

Simboličnosti je bilo u njihovom sudjelovanju, s obzirom na to da je Drvodjelac branitelj naslova, potom su igrali Žarovnica i Jerovec, rodna mjesta poginulih hrvatskih branitelja, te ekipa MUP-a, čiji su bili pripadnici tijekom obrane Vukovara.

U polufinalnim susretima Žarovnica je bila bolja od MUP-a, a Drvodjelac od Jerovca, da bi u susretu za 3. mjesto MUP s 4:3 pobijedio Jerovec.

U zanimljivom finalnom meču Drvodjelac je rezultatom 4:3 pobijedio Žarovnicu i tako treći puta zaredom osvojio turnir.

U završnom dijelu memorijalnog turnira organizatori su ekipama i pojedincima uručili nagrade, te je tako Drvodjelac primio pehar u trajno vlasništvo i prijelazni pehar koji će, s obzirom na to da je turnir osvojio treći puta, od sada pa nadalje trajno krasiti njegove vitrine.

Drugoplasirana Žarovnica primila je pehar u trajno vlasništvo, jednako kao i trećeplasirana ekipa MUP-a, dok je Jerovcu uručena spomen diploma.

Najbolji strijelac turnira s 5 golova je Marin Belcar, a najbolji golman Dejan Rogina, obojica iz pobjedničke ekipe Drvodjelca, koji su za svoja ostvarenja nagrađeni statuama.

Sjećanje na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića nastavlja se u ponedjeljak u 10:45 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju kod Vatrogasnog doma u Kamenici te svetom misom koja će se služiti u povodu blagdana Svetog Bartola, zaštitnika kameničke župe.

Nadalje, dio 15. Memorijala sjećanja bit će i dvodnevni posjet Vukovaru, Aljmašu i okolnim mjestima stradavanja koji je u planu za 17. i 18. listopada, prigodni programi u školama tijekom listopada i(li) studenog, te Kolone sjećanja, koje će se u Ivancu i Lepoglavi održati 17. i 18. studenoga.

Memorijal organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec i udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, a pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

U provedbi malonogometnog turnira pomogle su i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom Nogometni klub Ivančica, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Siniša Jenkač, Varaždinska županija, Hrvatski časnički zbor Ivanec, PU varaždinska, DŠR Žarovnica i Restoran JAK Žarovnica.

Stjepan Vusić poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić su s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih agresora na farmi Ovčara kod Vukovara.

Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je herojski sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do neprijateljskog ovladavanja njime, 20. studenog 1991. godine.