FOTO: Danas kreće posljednji dan natjecanja na 13. Danima hrvatskog kulinarstva Foto: DHK

FOTO: Danas kreće posljednji dan natjecanja na 13. Danima hrvatskog kulinarstva

Varaždinske vijesti | 21.11.2019. u 08:52h | Objavljeno u Društvo

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama sve do petka domaćin je 13. Dana hrvatskog kulinarstva, centralne manifestacije i okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće.

Ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali unutar Kamelija kupa. Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu odnijeli Ivan Šarić i Josip Buzov iz Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca.

Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske, slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice.

- Srijeda je cijela bila u natjecateljskom duhu. Natjecatelji su pokazali svoje znanje u nekoliko kategorija, svaka po sebi posebna, no možda najatraktivnija bila je kulinarska artistika koja je uvijek mamac za publiku - pojasnio je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu te Ivana Đukića o osnovnim tehnikama rezbarenja voća i povrća, odnosno kulinarskoj artistici. Posebni gosti radionica bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, te kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama i preporukama.

Danas je ujedno i posljednji natjecateljski dan ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog kulinarstva. Kao perjanica kulinarskog natjecanja predstavit će se Jurica Obrol, chef šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso, koji će svoje umijeće pokazati kao predstavnici Hrvatske na Europskoj selekciji za najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or.

- Sudjelovanje na natjecanju Bocuse d'Or nije jednostavan zadatak, sa sobom nosi veliku razinu organizacije, znanja i vještina ali i odgovornosti, odricanja i stresa. Za selekciju hrvatskog predstavnika za „Bocuse d'Or Europe“ pozvani su svi kuhari  iz restorana s Michellin zvjezdicom ili Michellin preporukom te svi dosadašnji prvaci Hrvatske, dakle njih preko 200. Jedino je Jurica prihvatio taj izazov i pristao sudjelovati - pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Bocuse d'Or prestižno je kulinarsko natjecanje čije se finale održava svake dvije godine u Lyonu u Francuskoj pred više od pet tisuća gledatelja, te ga mnogi kuhari smatraju krunom svoje karijere.

Nakon odabira nove Slastičarske prvakinje države te pobjednika Kamelija kupa, na 13. Danima hrvatskog kulinarstva u četvrtak će biti proglašen i Kuharski prvak Hrvatske. Kandidati za prvaka tokom jučerašnjeg dana sudjelovali su u dvije kategorije, dok je treće kategorija „Mistery box“ na programu danas. 

Svi ljubitelji kuhanja i slastica pozvani su da podrže najatraktivnija kuharska natjecanja te besplatno sudjeluju na radionicama Josipa Bošnjaka na temu „Osnove puhanog i vučenog šećera“ te Branka Ognjenovića s temom „Crveno meso i njegova primjena u kuhinji“. Radionice su otvorene za sve, besplatne te za njih nije potrebna prethodna prijava, a počinju u 17 sati.

Kruna večeri bit će svečana večera – Zlatna nimfa koja će se održati u Hotelu Minerva, u sklopu koje će se proglasiti plasmani.