FOTO: Cestički umirovljenici na poučnom i zanimljivom izletu u Donjem Međimurju Foto: Općina Cestica

FOTO: Cestički umirovljenici na poučnom i zanimljivom izletu u Donjem Međimurju

Varaždinske vijesti | 1.8.2020. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

Udruga umirovljenika Općine Cestica na čelu s predsjednikom udruge Milanom Borakom i općinskim načelnikom Mirkom Korotajem, u četvrtak, 23. srpnja, posjetila je Donje Međimurje, točnije Donji Kraljevec i Goričan. Bio je to uzvratni posjet u organizaciji Općine Cestica i Općine Goričan.

Naime, Udruga umirovljenika Općine Goričan prošle je godine posjetila općinu Cestica. Posjet Međimurju je započeo posjetom Donjem Kraljevcu gdje ih je dočekala voditeljica Regionalnog turističkog centra na graničnom prijelazu Goričan, Jelena Berečić. Umirovljenici su u Donjem Kraljevcu posjetili Centar dr. Rudolfa Steinera koji je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Međimurja.

- Dr. Rudolf Steiner je ostavio jedan od najdubljih otisaka u cjelokupnom hodu ljudskog roda. Osnivač je antropozofije, znanosti koja istražuje duhovnu stvarnost kao temelj našeg postojanja. Steiner je imao ideje u najrazličitijim poljima ljudskog zanimanja, među kojima je i biodinamička poljoprivreda. Poljoprivredno gospodarstvo opisao kao jedan organizam s njegovim organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom. Tu temu naši su umirovljenici pobliže upoznali u vrlo zanimljivom predavanju ravnateljice Centra dr.Rudolf Steiner, Dijane Posavec - naglasili su iz udruge.

Sljedeći punkt u obilasku bila je Nekropola pod tumulima u Goričanu. Unazad godinu dana ovo je mjesto postalo prava turistička destinacija na kojoj se mogu razgledati tumuli, odnosno grobnice. Kroz priču o životu kelta i povijesnim crticama poučnom stazom posjetitelje je vodio goričanski župnik Josip Drvoderić. Nakon Nekropole, grupa je posjetila crkvu Sv. Leonarda opata u Goričanu gdje je župnik Drvoderić također vrlo iscrpno predočio povijest te crkve.

Na kraju dana, nakon vrlo poučnih i zanimljivih informacija, umirovljenici su posjetili Izletiše „Zelengaj“ koji se nalazi na samom graničnom prijelazu Goričan, u zaštićenom krajoliku rijeke Mure. U opuštenoj atmosferi uživali su u predivnoj okolici restorana, gdje ih je i dočekala večera uz muzikaše. Cestičkim umirovljenicima su se pridružile i dvije predstavnice Udruge umirovljenika Goričan, Ana Bašnec i Katarina Varošanec, a ples i zabava trajala je do kasnih večernjih sati.