FOTO Bogatstvo tradicije i običaja i ove godine na Danima hajdine u Zbelavi Foto: Grad Varaždin

FOTO Bogatstvo tradicije i običaja i ove godine na Danima hajdine u Zbelavi

Varaždinske vijesti | 1.10.2018. u 09:45h | Objavljeno u Društvo

Udruga Hajdina je velikom svečanom priredbom završila VII. Dane hajdine. Trodnevna manifestacija, koja je trajala od petka, 28. rujna, do nedjelje, 30. rujna, završila je priredbom kojoj je prethodio mimohod članova Udruge te gostiju koji su nastupili u programu. U velikom šatoru, koji je za ovu prigodu donirala Varaždinska županija, prikazani su ručni radovi vrijednih članova, način na koji se nekada radilo crno ulje, a OPG Pocedulić izložio je proizvode od heljde.

Ruža Levatić, predsjednica Udruge Hajdina, zahvalila je svim članovima na marljivom trudu i zalaganju tijekom cijele godine koja je bila, kako je istaknula, prepuna aktivnosti. Pohvalila je i suradnju s Varaždinskom županijom na brojnim projektima u koje je Udruga Hajdina bila uključena.

dani_hajdine_1.jpg

Udruga Hajdina u godinu i pol mandata aktualne županijske vlasti postala je stalan i nezaobilazan partner u turističkim, gospodarskim i gastronomskim manifestacijama, pa je tako zajednička suradnja ostvarena u Zagrebu na manifestaciji „Kajkavci u Lisinskom“, na Doručku s hrvatskih farmi, proslavi 15. godina Udruge kuhara Varaždinske županije, prošle i ove godine na Danima Varaždinske županije, a poseban doprinos Udruga Hajdina dala je ovogodišnjem Bučogradu.

- Iza nas je puno prekrasnih trenutaka u kojima je Udruga Hajdina pomogla da našu Županiju predstavimo u najboljem svjetlu. Varaždinska županija nastoji što bolje promovirati naše domaće, autohtono i izvorno. Promoviramo naše varaždinsko zelje koje je jedan od svega osam proizvoda iz Hrvatske s oznakom izvornosti, snažno brendiramo i naše bučino ulje, a vaša udruga i vaš koščičjak imaju veliku ulogu u očuvanju i prepoznatljivosti cjelokupne tradicijske kulture – naglasila je posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević.

dani_hajdine_2.jpg

Također, Martinčević je podsjetila na 122 projekta koja se provode u Varaždinskoj županijskih vrijednih više od 700 milijuna kuna, no naglasila je da su ovakvi projekti koji dolaze iz srca i plod su rada marljivih ruku građana najvažniji.

- Želim puno uspjeha u vašem daljnjem radu i obećavam punu pomoć i podršku Županije te se veselim budućoj suradnji – za kraj je naglasila Martinčević, koja je i najavila predstavljanje Varaždinske županije na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će prisutna biti i Udruga Hajdina.

Na završnoj priredbi nastupili su članovi Kapele Paulina Warasdin, KUD-a Sijač iz Lučkog, Varaždinski folklorni ansambl, Hajdina bend, pjevačice Anita Huđek i Sonja Mikulić, KUD Mak i članovi Centra tradicijske kulture Varaždin, a svoju podršku vrijednim članovima Udruge Hajdina su, osim posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, dali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, županijski vijećnik Nenad Koščak i gradski vijećnik Darko Detelj.

dani_hajdine_4.jpg

dani_hajdine_3.jpg

hajdina_2.jpg

hajdina_3.jpg

hajdina_4.jpg

hajdina_5.jpg

hajdina_6.jpg

hajdina_7.jpg

hajdina_8.jpg

hajdina_9.jpg

Označeno u