Europski forum mladih predstavio kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine Foto: varazdin2022.eu

Europski forum mladih predstavio kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine

Varaždinske vijesti | 24.7.2019. u 13:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kandidatura Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine predstavljena je i na službenim stranicama i društvenim mrežama Europskog foruma mladih, platformi koja okuplja više od 100 organizacija mladih iz cijele Europe, a koja dodjeljuje prestižnu titulu Europske prijestolnice mladih.

Na službenim stranicama Europskog foruma mladih, grad Varaždin predstavljen je kao posljednji od pet gradova finalista koji se natječu za titulu Europske prijestolnice mladih.

- Posljednji finalist koji se natječe za titulu Europske prijestolnice mladih 2022. godine, Varaždin, srednjevjekovni je grad poznat po bogatoj povijesnoj baštini. Varaždin je ekonomsko, obrazovno i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske, te je dom najvećim IT hubovima u Hrvatskoj. Njegova povijesna, ali i suvremena gradska jezgra i kultura privlačne su mladim ljudima i njihovim obiteljima - piše u objavama na društvenim mrežama Europskog foruma mladih piše.

Podsjećamo, Grad Varaždin drugu je godinu zaredom u finalu za titulu Europske prijestolnice mladih. Riječ je o međunarodnom projektu čiji je cilj osnaživanje mladih, poticanje njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti. Nositelji titule dobivaju priliku da svojim programom obogate kulturni, društveni, politički i ekonomski razvoj grada, ali i da unaprijede politike za mlade te pridonesu jačanju organizacija mladih. Također, Europska prijestolnica mladih naglasak stavlja na jačanje dugoročne međunarodne vidljivosti grada i omogućuje preuzimanje europskih primjera dobre prakse.

Nositeljica kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. je Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), prema suradničkom modelu zajedno s Gradom Varaždinom. Kandidaturom se predlaže program „Ghost Town“ u kojem je stavljen naglasak na deset ključnih točaka u „borbi protiv duhova grada“: jačanje mobilnosti (od lokalne domeđunarodne razine), različitost i ljudska prava, politička i građanska pismenost mladih,međunarodni događaji i festivali, neprofitni mediji, društveno poduzetništvo, volonterstvo, kvartovske aktivnosti, fizički i digitalni prostori za mlade.

Uz Varaždin, koji se prvi u Hrvatskoj kandidira za titulu Europske prijestolnice mladih 2022. godine, ove se godine natječu još poljski Poznan, ruski Kazan, albanska Tirana i rumunjski Baia Mare. Riječ je o velikom uspjehu budući da su varaždinska prijava i program bili bolji od gradova iz Španjolske, Poljske, Nizozemske, Ukrajine, Portugala, Rusije i Mađarske, koji su se također natjecali za titulu, no ispali su u ranijim krugovima. Hoće li grad Varaždin dobiti prestižnu titulu Europske prijestolnice mladih, bit će poznato u studenome ove godine u francuskome Amiensu gdje će biti održana svečanost proglašenja.

Mladi koji stoje iza inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine organiziraju i novu zonu u sklopu ovogodišnjeg Špancirfesta pod nazivom KVART. Riječ je o zoni namijenjenoj mladima (i svima koji se tako osjećaju), a u sklopu koje će biti održane atraktivne radionice, ali i bogat glazbeni program.

Varaždin_EYC_2022_Finalist.jpg