Društvo za zaštitu od dijabetesa predstavilo pilot-projekt „Zdraviji način prehrane“

vv | 29.4.2017. u 08:33h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Vodice su bile domaćin 13. kongresa  osoba sa šećernom bolesti Hrvatske. Kongres je okupio članove  56 udruga iz Republike Hrvatske te goste iz susjednih zemalja Europe. Eminentni stručnjaci su tijekom tri kongresna dana raspravljali o suvremenim načinima liječenja, novim edukacijskim mogućnostima, psihološkom pristupu, potrebi jačanja sinergije između obiteljskog liječnika i dijabetologa te o važnosti sporta i pravilne prehrane u regulaciji šećerne bolesti. Također su predstavljeni inovativni projekti udruga kojima je cilj poboljšanje kvalitete života oboljelih od šećerne bolesti i bolja kontrola bolesti.      

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin, s predsjednicom  Antonijom Brlek, filmom je predstavilo  pilot-projekt „ Zdraviji način prehrane“.  Anketna istraživanja provedena među oboljelima pokazuju da trećina osoba sa šećernom bolesti smatra da nije dovoljno educirana o dijabetičkoj prehrani. Budući da je pravilna prehrana jedan od najvažnijih segmenata dobre kontrole bolesti i odgode komplikacija, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin predstavilo je ovaj projekt  Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga i ostalim udrugama kao primjer dobre prakse.

image001

Pilot-projekt „Zdraviji način prehrane“ nastavak je na tematska predavanja koja se unatrag šest godina  kontinuirano provode u Društvu za zaštitu od dijabetesa Varaždin. U sklopu pilot-projekta održane su radionice pripreme hrane koje su obuhvaćale  edukaciju o planiranju obroka na osnovi ugljikohidratnih jedinica, pripremu samog obroka, konzumaciju obroka te praćenja utjecaja konzumirane hrane na glikemiju oboljelih.  Voditeljice radionica  Karmen Kokot dipl.ing. preh. tehn., nutricionist  i Dorotea Solomun , mag.oec., učiteljica kuhanja,   za oboljele od dijabetesa tipa I održale su radionice pripreme zajutarka , a za oboljele od dijabetesa tipa II radionice pripreme ručka. Inovativnost ovog projekta je u tome  što je izbor namirnica za pripremu obroka uključivao namirnice bogate vlaknima, omega-kiselinama, fitokemikalijama i ostalim tvarima koje imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, a premalo su zastupljene u svakodnevnoj prehrani  i   u jelovnicima za dijabetičare. Način pripreme obroka također je biran prema smjernicama dijabetičke prehrane . Voditeljica projekta je Karmen Kokot, dipl.ing., Savjetodavni član za prehranu Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Označeno u