VARTEKS Otkazi u administraciji, tvrtki niže kamate i poček na kredit

| 9.4.2018. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je utvrdio program kolektivnog viška radnika, Varteks otpušta 46 zaposlenika, pretežno administrativnog osoblja, a u sklopu stabilizacije poslovanja uspio je napraviti još jedan bitan iskorak - dogovoreni su povoljniji uvjeti financiranja od strane banaka. Iako je nesumnjivo riječ o nečemu što će olakšati poslovanje - kojem je nedavno „zaprijetio“ i Grad Varaždin puštanjem zadužnice, povučene nakon dogovora o otplatnom planu - to je ipak izazvalo oprečne reakcije među malim dioničarima, odnosno burzovnim mešetarima.

- Potpisan je Dodatak broj 3 Ugovoru o klupskom kreditu između Varteksa d.d. kao kreditoprimatelja te Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Zagrebačke banke d.d. kao kreditodavatelja, a vezano uz osnovni Ugovor o klupskom kreditu te Dodatak 1 i 2 Ugovoru, koji su sklopljeni 2014. godine u ukupnom iznosu od 10,9 milijuna eura, izvijestili su iz Odjela za korporativne komunikacije Varteksa u četvrtak.

Kroz Dodatak Ugovoru, kako su pojasnili, postignuti su povoljniji uvjeti financiranja te definiran poček u trajanju od 36 mjeseci, kako za glavnicu kredita, tako i za obračunatu redovnu kamatu u periodu počeka te dospjelu do datuma sklapanja Dodatka Ugovoru.

-Tako je, nakon dokapitalizacije Varteksa, koja je provedena početkom 2018. godine, realizirano i financijsko restrukturiranje duga s ključnim bankama te nastavljeno kadrovsko restrukturiranje kompanije, uz paralelnu provedbu i svih ostalih utvrđenih projekata potrebnih za stabilizaciju i razvoj poslovanja, naglašavaju u Varteksu.

U poslovnom svijetu trogodišnji poček kod otplate kredita ocijenjene je kao „olakšanje za novčani tijek“, dok je u vezi smanjenja broja zaposlenih u administraciji, koji će biti zbrinuti otpremninama, iznijeta procjena o uštedi oko 3,5 milijuna kuna godišnje, odnosno 4 do 4,5 milijuna, ukoliko je bruto trošak 7-8 tisuća kuna po administrativcu.

- Kad se to zbroji s uštedom koja proizlazi iz nižih kamata, dolazi se do brojki koje bi mogle značiti dobit i održivo poslovanje. Ne treba zanemariti ni dobiveni natječaj za MORH, jedna je osvrta prošlotjedne objave Varteksa na ZSE-u u kojem se naglašava da je „nova uprava jako dobro počela“.

Ne dijele, međutim, svi oduševljenje zbog smanjivanja broja zaposlenih u administraciji, a posebno dogovora oko počeka i nižih kamata.

Više doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u