Crveni križ Varaždin podijelio zahvalnice: Dobar je osjećaj kad znate da ste svojom krvlju nekome pomogli

V.M./Varaždinske vijesti | 25.10.2018. u 17:12h | Objavljeno u Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin i ove je godine obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svečanom podjelom zahvalnica višestrukim darivateljima krvi u Studentskom klubu Studentskog doma Varaždin.

Podjela je organizirana kako bi se višestrukim darivateljima zahvalilo na dugogodišnjem darivanju krvi i promicanju darivanja krvi u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin već niz godina prikupi više doza krvi od planiranih pet tisuća prema godišnjem planu.

ck_vz_ddk_88.jpg

- Jedna od naših osnovnih djelatnosti je poticanje i organiziranje akcija dobrovoljnih davanja krvi. U suradnji s varaždinskom bolnicom radimo godišnji plan za prikupljanje doza i to je obično oko pet tisuća doza godišnje. S 30. rujna ove godine imali smo prikupljenih već 4137 doza krvi i to je jedan vrlo dobar podatak koliko se naši sugrađani odazivaju ovoj akciji, jer ne samo da ćemo ispuniti ovaj plan već ćemo ga i premašiti - istaknula je Sandra Mintas, ravnateljica GDCK Varaždin dodavši kako ih posebno veseli podatak da su ove godine 152 osobe prvi puta dale krv.

Osim naših sugrađana, akcijama dobrovoljnog darivanja krvi odaziva se i velik broj studenata. Svi koji žele dobrovoljno dati krv, javiti se mogu na Odjel transfuzije Opće bolnice Varaždin.

Na ovogodišnjoj svečanosti podijeljene su 63 zahvalnice darivateljima krvi. Jedan od njih je Damir Danilović koji je krv darovao više od 100 puta.

ck_vz_ddk_77.jpg

- Krv sam počeo davati još u srednjoškolskim danima. Prvo su motivacija bili slobodni dani, ali to se onda zadržalo sve do danas. Krv dajem četiri puta godišnje i čak već osjećam potrebu da moram dati krv jer je osjećaj lijep. Znate da treba vama krv, a onda je još ljepše kad znate da ste nekom drugom pomogli sa svojom krvlju - istaknuo je Damir Danilović.

Na darivanje krvi Štefica Vidović se odlučila nakon vijesti o prometnoj nesreći u kojoj je stradala mala djevojčica.

- Krv sam dala 38 puta. Dogodila se prometna nesreća u kojoj je nastradala jedna mala curica. Tada sam pomislila, a zašto ne bih na neki način ja pomogla toj curici. Otišla sam na Odjel transfuzije u bolnici i time je počelo moje davanje krvi. Radosna sam da na taj način mogu nekome pomoći. Krv dajem svaka četiri mjeseca. Treba pomoći na bilo koji način koji možemo - rekla je Štefica Vidović.

ck_vz_ddk_44.jpg

ck_vz_ddk_11.jpg

ck_vz_ddk_33.jpg

ck_vz_ddk_111.jpg