Čistoća osigurala kutije za razvrstavanje otpada OŠ A. i I. Kukuljevića te Gimnaziji Žiger

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Foto: Čistoća

Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području gradova Varaždina i Varaždinskih Toplica te 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama te Privatnoj varaždinskoj gimnaziji s pravom javnosti – Gimnaziji Žiger.

Osnovci u Varaždinskim Toplicama i gimnazijalci u Varaždinu uz kutije s vrećama u istim bojama (plava za papir i karton, žuta za plastiku i tetrapak, crna za ostali otpad), dobili su i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša, a podijeljene su i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije.

Osnovna škola u Varaždinskim Toplicama ima 258 učenika u 20 razrednih odjela, 53 zaposlena i produženi boravak.

- Mi već razvrstavamo otpad, samo stari papir i komunalni otpad, a odsad ćemo razvrstavati i plastiku, papir i ostali komunalni otpad. Kao eko škola, prošle godine smo taj naslov još jednom potvrdili, tako da naša djeca dosta znaju o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša, ali ovo će biti jedna dobra nadopuna - izjavila je ravnateljica škole Goranka Štefanić te naglasila da se dobre navike najlakše stječu od malih nogu.

Učenici Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti, poznatije kao Gimnazija Žiger, upoznati su s odvajanjem otpada.

- Na neki smo se način upravo na inicijativu učenika upustili u ovaj projekt, tim više što smatramo da imamo najviše papirnatog otpada pa bismo to željeli odmah sortirati u razredima. Oni uče i kroz nastavu, dakle na nastavi biologije i kemije, kako sortiranje otpada utječe na okoliš pa smo odlučili te komplete kutija za sortiranje razmjestiti po cijeloj školi, odnosno pokriti sve učionice i frekventna mjesta na kojima se zadržavaju učenici - rekla je vršiteljica dužnosti ravnateljice, Maja Fatiga.

Projekt primarne selekcije otpada u obrazovnim i ostalim javnim institucijama provodi se od 2013. godine kada je tvrtka Čistoća započela s podjelom opreme za razvrstavanje otpada u osnovnim školama i vrtićima, a nakon čega su zatim uslijedile i sve ostale škole. Osnovna škola u Varaždinskim Toplicama i varaždinska Gimnazija Žiger sada su na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u Varaždinskoj županiji u kojima je omogućeno razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

cistoca_os_varazdinske_toplice_3.JPG

cistoca_os_varazdinske_toplice_2.JPG

cistoca_gimnazija_ziger_3.JPG

cistoca_gimnazija_ziger_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.