Čipkarice na radionicama izrade majstorskih motiva lepoglavske čipke Foto: Grad Lepoglava

Čipkarice na radionicama izrade majstorskih motiva lepoglavske čipke

I.D./Varaždinske vijesti | 3.11.2016. u 17:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Krajem rujna s radom su u Lepoglavi započele radionice izrade majstorskih motiva lepoglavske čipke na kojima čipkarice usavršavaju postojeća znanja te uče izradu novih i zahtjevnijih čipkarskih motiva.

Svoja znanja, popunjavajući detalje baroknih čipki pod vodstvom iskusnih čipkarica, trenutno usavršava 15 čipkarica. Radionice kojima je cilj očuvati umijeće izrade lepoglavske čipke, provode se u okviru programa udruge Ekomuzej Lepoglava pod nazivom "Radionice majstorskih motiva lepoglavske čipke" za koji je financijsku potporu dalo Ministarstvo kulture i to kroz vlastiti program usmjeren zaštiti i očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara.

- Ovim radionicama želimo potaknuti čipkarice na izradu složenijih čipki. S obzirom na to da su znanja potrebna za takvo nešto rijetka i posjeduje ih manji broj čipkarica, smatramo nužnim prenijeti ta znanja na mlađe generacije čipkarica što je neophodno za očuvanje i razvoj čipkarstva. Nastojimo stvoriti bazu čipkarica koje će biti sposobne izrađivati sve motive lepoglavske čipke i koje će čuvati tradiciju čipkarstva u Lepoglavi – naglasio je predsjednik Udruge Dejan Bjelivuk.

Predviđeno trajanje programa je 120 sati, a njegovom će provedbom Ekomuzej Lepoglava ujedno dopuniti opremu i pribor za izradu čipke koji se koristi za provođenje radionica i tečajeva.

Označeno u