Čačić s novinarima: Moralnost i profesionalnost medija važnija nego ikad za društveno zdravlje

M.P./Varaždinske vijesti | 19.12.2018. u 17:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Duboko sam uvjeren kako je danas uistinu više nego ikada odgovornost, moralnost i profesionalnost ljudi koji rade u medijima važnija nego ikad za društveno zdravlje, društveni uspjeh i društveni rezultat - poručio je to varaždinski župan Radimir Čačić tijekom današnjeg tradicionalnog božićno-novogodišnjeg prijema za predstavnike medija.

Ocijenio je kako su mediji praktički do jučer funkcionirali na način da jedan govori svima, dok danas svi govore – o svima.

 

Zupanija_domjenak_novinari_17.jpg

 

- To dovodi do toga da su mnogi iz različitih razloga, bilo frustrirani ili psihički bolesni, puno prisutniji u medijskom prostoru nego normalan, ozbiljan, odgovoran, prosječan, dobronamjerni građanin. To je jednostavno tako i toga ste i sami svjesni. No, time se stvara deformacija medijskog prostora i imate dojam da su neke stvari drugačije nego su to činjenice i da su neke teme važnije od nekih uistinu važnih tema. Tu dolazimo do vas profesionalaca. Ne pada mi na pamet cenzura ili nešto slično no sasvim sigurno da tu više nego ikada dolazi do izražaja vaša uloga. Vi znate da je dio novinarske profesije da uvijek čujete i drugu stranu. Mora se imati cjelina slike, oni koji se sporadično javljaju s nekim interesom su druga priča, no vaše je pravo i obaveza da u smislu čistoće kriterija činjenica pružite informaciju. Tu ništa manja nije ni moja obaveza i odgovornost, ali ipak mislim da je vaš značaj veći - rekao je Čačić.

 

Zupanija_domjenak_novinari_28.jpg

 

Ipak, naveo je da je, u cjelini na ovom prostoru, razina profesionalnosti medija za hrvatske standarde iznadprosječna te je poručio da je siguran da će biti još i bolja.

No, u govoru okupljenima ukratko se dotaknuo HRT-a navevši kako građani plaćaju HRT, a Varaždinske županije praktički nema u njihovim prilozima.

 

Zupanija_domjenak_novinari_20.jpg

 

Zupanija_domjenak_novinari_33.jpg

 

Označeno u