Čačić, Martinčević i Pavleković povodom Međunarodnog dana rijeke Drave posjetili park šumu Foto: Varaždinska županija

Čačić, Martinčević i Pavleković povodom Međunarodnog dana rijeke Drave posjetili park šumu

| 24.9.2020. u 15:40h | Objavljeno u Društvo

Svake godine 23. rujna obilježava se Međunarodni dan rijeke Drave sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi učinkovitije zaštite i više razine očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini. Dravsku park šumu jučer su posjetili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević i ravnateljica Javne ustanove „PRIRODA Varaždinske županije“ Jelena Pavleković.

Javna ustanova „PRIRODA“ Varaždinske županije u mandatu župana Čačića po prvi puta je krenula u prijavu i realizaciju projekata iz Fondova Europske unije. Do sada je ukupno prijavila šest projekata od kojih su neki već i realizirani, a ukupna odobrena vrijednost navedenih projekata iznosi preko 3.500.000,00 kuna. Dva projekta vezana su na Dravsku park šumu u Varaždinu čija je vrijednost bespovratnih sredstava dobivenih iz EU gotovo 1.300.000,00 kuna. Projekt uređenja Poučne staze u Dravskoj park šumi je realiziran, a rezultat je poučna staza u sjevernom djelu Dravske park šume u Varaždinu, obnovljena šumska čistina te su postavljeni razni novi sadržaji za posjetitelje. Za drugi projekt u Dravskoj park šumi je u srpnju ove godine potpisan Ugovor i u tijeku su pripremne aktivnosti za provedbu. Javna ustanova sklopila je i partnerske suradnje na projektima s partnerima iz Austrije, Mađarske i Slovenije.  

- Zahvalna sam na velikoj podršci koju dobivam iz Varaždinske županije, to nam je veliki poticaj da se i dalje prijavljujemo na natječaje te da realiziramo sve one projekte koji su nam odobreni. Varaždinska županija puna je prirodnih ljepota, a pomoću projekata posebice onih koji su financirani iz Fondova EU možemo realizirati zaista puno. Ovakvi projekti posebno su važni i za turizam, a poznato nam je da se Varaždinska županija od dolaska župana Čačića nametnula kao jedna od nezaobilaznih destinacija kontinentalnog turizma - naglasila je Pavleković, dok je župan Čačić čestitao ravnateljici na dosad prijavljenim i realiziranim projektima te joj zaželio sreću u daljnjem radu.

Područje uz rijeku Dravu (i njezin pritok Muru) u Hrvatskoj je zaštićeno od 2011. godine u sklopu regionalnog parka Mura-Drava, koji se proteže kroz pet hrvatskih županija i pokriva više od 87 680 ha površine. Također, to je područje i sastavni dio ekološke mreže NATURA 2000, a od 2012. godine je i sastavni dio prekograničnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Drava je rijeka duga 749 km koja povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje. Rijeku Dravu presijecaju 24 hidroelektrane izgrađene u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, zbog čega u Hrvatskoj postoji tek kratka dionica od 300 kilometara njenog slobodnog toka, do ušća u Dunav. Unatoč provedenim zahvatima pregrađivanja i regulacije Drava je danas jedna od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka u srednjoj Europi, koju još uvijek obilježava velika biološka i krajobrazna raznolikost.

Galerija slika