Blagdanski posjet studenata Sveučilišta Sjever u Novom Marofu i Klenovniku Foto: OB Varaždin

Blagdanski posjet studenata Sveučilišta Sjever u Novom Marofu i Klenovniku

Varaždinske vijesti | 20.12.2019. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

Studentice i studenti Sveučilišta Sjever u predblagdansko su vrijeme i ove godine posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin. U utorak i srijedu, 17. i 18. prosinca, družili su se s bolesnicima u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku te im na taj način uljepšali predblagdansko vrijeme.

Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo, naglasila je kako je riječ o tradicionalnom posjetu koji je rezultat dugogodišnje suradnje Bolnice i Sveučilišta Sjever.

- U posjet nam dolaze studenti studija sestrinstva i fizioterapije u Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i u Službu za plućne bolesti i TBC u Klenovniku. Vrlo smo veseli zbog toga. I bolesnici se lijepo druže sa studentima i njihovim profesorima koji zajedno dolaze čestitati im Božić i uljepšati im te dane, da osjete božićni ugođaj i radost. Zahvaljujem uime Opće bolnice Varaždin, ravnatelja, medicinskih sestara, na posjetu, što odvajaju svoje vrijeme i provedu ga s bolesnicima. Zaželjela bih svima sretan i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu novu godinu te puno lijepih zajedničkih druženja i suradnje sa studentima i djelatnicima studija sestrinstva i fizioterapije - poručila je Sekovanić.

Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, istaknula je da je riječ o već trećem adventskom okupljanju.

- Studenti su samoinicijativno prije tri godine izrazili želju da odvoje svoje vrijeme i iskažu pažnju potrebitima. Ujedno tijekom volontiranja s pacijentima studenti imaju priliku prezentirati i druge vještine pa tako uz humanu dimenziju svoje profesije pokazuju kako su vješti u sviranju, pjevanju, izradi božićnih čestitaka. Tijekom dva dana studenti, njihovi nastavnici i mentori posvetiti su svoje vrijeme, pažnju i ljubav pacijentima koji se nalaze u bolnici i tako unijeli u bolesničke sobe malo božićnog veselja i duha. Izuzetno nam je drago da je suradnja varaždinske bolnice i Sveučilišta Sjever na izvrsnoj razini. Vrata svih bolničkih odjela OB Varaždin uvijek su nam otvorena i naši studenti, osim što su ovdje u svojoj profesionalnoj ulozi kao prvostupnici sestrinstva i fizioterapije, zapravo imaju mogućnost i biti na usluzi kao volonteri. Volontiranje je dodana vrijednost samog studija jer osim stručnog znanja koji prenosimo studentima; altruizam, empatija i osjećaj za druge vrijednosti su koje se trudimo usaditi u naše studente. Osim adventskog volontiranja, studenti tijekom cijele godine sudjeluju u brojnim akcijama Gradskog društva Crvenog križa, a u narednim mjesecima će se uključiti u akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ane Rukavine i na to smo jako ponosni. Zahvaljujem ovim putem Upravi i svim djelatnicima OB Varaždin na dugogodišnjoj suradnji, te Zahvalnici za volontiranje koju su nam dodijelili - rekla je Neuberg.

Radosna zbog dolaska mladih volontera bila je i Tatjana Jurkin Vnučec, kardiolog, pročelnica Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

- Danas su nas stvarno iznenadili svojim dolaskom i lijepo je da su izdvojili jedan dan, nesebično da ga daruju drugima. U našoj bolnici leže teški pacijenti, a dolazi božićno vrijeme kad su svi veseli, nešto očekuju pa je i njima ovo ispunjenje dana i budućih blagdana. Svi se lijepo osjećaju. Moram pohvaliti ovu inicijativu i studenata i pročelnice za sestrinstvo. S njima lijepo surađujemo već više godina u pogledu obavljanja praktične nastave u našoj službi. Koliko i mi njima pomognemo u toj edukaciji i prenosimo znanje, toliko su i oni nas sad obradovali i pokazali da imaju veliko srce - kazala je Jurkin.

Volonterstvo kod nas nije baš rašireno i nije dovoljno cijenjeno i prepoznato kao oblik djelovanja, istaknula je Mirjana Geci, glavna sestra Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

- Nemamo dovoljno iskustva s volontiranjem, stoga je dobrodošao svaki pomak prema naprijed. Volonterstvo je doista divna stvar, treba ga pozdraviti i podržati jer mnogima itekako mnogo znači, posebice našim bolesnicima. Mi sa Sveučilištem Sjever surađujemo dugi niz godina, studenti dio svoje prakse iz određenih kolegija obavljaju u našoj službi, a zadnje je dvije godine postalo uobičajeno da nam dolaze za blagdane. Moram naglasiti da su pacijenti oduševljeni jer ima smijeha, pjesme i razgovora, a upravo je to ono što našim bolesnicima treba. Od srca zahvaljujem studentima, ali i pročelnici Neuberg te svim profesorima jer oni su ti koji organiziraju volontiranje - rekla je glavna sestra Geci.

Već par godina spremamo ovakve stvari, akcije, i ovim posjetom Novom Marofu i Klenovniku želimo nesebičnu i humanu akciju provest u djelo, objasnila je Ines Kučko, studentica treće godine sestrinstva na Sveučilišta Sjever

- Najvažnije nam je da pjesmom dajemo tu neku radost i veselje drugim ljudima. Kroz volontiranje dajem taj svoj neki znak pažnje, svoje vrijeme koje je dragocjeno, ali neprocjenjivo za ljude kojima se daje. Smatram da su ove akcije od izrazite važnosti za nas kao studente sestrinstva jer možemo vidjeti kako ljudi ovdje u bolnici žive, osim u praksi, nego i ovakav zabavan i edukativan način. I u bolnici i na Sveučilištu su sretni i radosni zbog naše inicijative. Drago nam je da nas profesori podržavaju u tome i da su nam podrška u svemu. Studenti su se pripremili, ali su i profesorice sudjelovale što je pohvalno, jer nije više samo učenje u pitanju već smo svi zajedno i pridonosimo društvu - kazala je Kučko.

Kao i ranijih godina, studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku čestitali su Božić darujući ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.