Besplatna senzorna projekcija filma Pčelica Maja u kinu Gaj

Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 10:07h | Objavljeno u Društvo

Danas 14. studenoga u 17:00 sati u varaždinskom kinu Gaj održat će se besplatna senzorna projekcija koja je namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca.

Prikazat će se dugometražni animirani film Pčelica Maja (2014.) u kojem znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu od pohlepne kraljičine savjetnice i okončavaju dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena. Ulaz je besplatan, a projekcija će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. Senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i dr.

Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom “kino za sve kino, dostupno svima”. Na taj način ruše se predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti. Rezultati istraživanja koje su autorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u lokalnu zajednicu.