Bečki „supermarket na otvorenom“ sjajan je primjer prenamjene bivših tvornica

V.V. | 9.9.2016. u 16:50h | Objavljeno u Društvo

Pored mnogobrojnih gradskih vrtova koji se dodjeljuju zainteresiranim građanima u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova. Sjajan primjer takovog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Liesing na površini bivše tvornice lijesova. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvija nje dobrosusjedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni.

Društvenom vrtu iz Liesinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju „supermarketu na otvorenom“ ovo je druga sezona, a jučer je održana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajednički obrađuju sve raspoložive gredice te ravnopravno dijele i plodove svoga rada.

„Nekadašnji tvornički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu dio gradske površine te da nude prostor za zabavu i rekreaciju“, kazala je bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou iz redova zelenih koja je jučer građanima pomogla u jesenskoj berbi.