349 novih potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru Foto: Dražen Novosel

349 novih potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru

Varaždinske vijesti | 11.6.2017. u 18:28h | Objavljeno u Društvo

Na dvjema akcijama održanima u petak 9. lipnja u Varaždinu i Svetom Martinu na Muri, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 349 novih potencijalnih darivatelja.

Akciji održanoj na gradskom stadionu Nogometnog kluba Varaždin u Varaždinu pridružilo se 133 potencijalnih darivatelja dok se u prostorijama Općine u Svetom Martinu na Muri 216 potencijalnih darivatelja upisalo u Hrvatski registar.

Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s NK Varaždin i Općinom Sveti Martin na Muri potaknuta teškom životnom pričom našeg bivšeg nogometnog reprezentativca, 31-godišnjeg Nikole Pokrivača oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži, ali i za sve oboljele osobe diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom deset uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 54.383 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 70 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 70 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.