2.UPS Fest: Najbolje pivo, najbolji u utrci Beer mile te najizdržljiviji u ispijanju ljutog piva

vv | 26.8.2018. u 22:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Londonski tapir, English porter pivo pulskog kućnog majstora piva Bojana Grdinića,   najbolje je pivo drugog UPS Festa, tzv. Best of show, koje je u subotu u Nedelišću uz veliku potporu Općine, kao i drugih sponzora.

Na ocjenjivanje je bilo čak 187 piva, i to ne samo iz Hrvatske, nego i Slovenije, od kojih je pedesetak vrsti kušalo više od 400 ljubitelja piva, koji su se našli kod lovačkog doma u Nedelišću gdje ni ugostiteljska ponuda nije izostala, kao i glazba po izboru Marija Kovača.

U prvoj kategoriji najbolje je ocijenjeno pivo CC IPA Krume Ivanovskog iz Zagreba, zatim pivo Fresh Ratka Pacadi iz Bjelovara, dok je treće zauzelo pivo Dona Vesne Potočnik iz Slovenije.

U kategoriji strong ale, gdje je bilo najviše dobrih piva, najboljim je proglašeno pivo T1 Bojana Grdinića iz Pule, drugo mjesto pripalo je pivu Isključivo ječmeno frende Matije Raseka, a treće mjesto zauzelo je pivo slovenskog pivara Torok Anžea, a Ivan Kuže je sa svojim pivom četvrti.

U kategoriji pale ale pivo California Kamon Zdravka Mijatovića iz Đakova proglašena je najboljom, slijedi pivo  Tomislava Pleše iz Zagreba te pivo SessionTomislava Jakuša iz Poznanovca.

U kategoriji dark ale, koja je obuhvaćala piva english porter, american porter i slična piva, najbolje je ocijenjeno pivo Londonski tapir Bojana Grdinića iz Pule, drugo je pivo Domagoja Nađa iz Đakova, a treće Torok Anžea iz Slovenije.

U katagoriji mix najbolje je ocijenjeno voćno pivo Breskvica breskvić Mladena Matanovića iz Valpova, slijedi  Berlingo Fashion od slovenskog pivara Sime Poštevara, a treće mjesto pripalo je pivu Vitica Marko Pavelić, dok je četvrto zauzelo Ursa Miner Nina Adriana iz Zagreba.

-Nakon prvog okupljanja u Murskom Središću, ove godine su se članovi Udruge pivara Sjever kupili u Nedelišću s novih deset sudaca, uz 18 od prije. Naša udruga ima 50 članova, dok smo ih lani imali četrdesetak, iako znamo da još ima onih koji doma kuhaju pivo. No, kroz udrugu lakše je izbjeći greške i postići poboljšanja, rekao nam je Vjeran Blažeka, predsjednik UPS-a, koji okuplja homebrewere iz Međimurske i Varaždinske županije, a imaju i dva člana iz Slovenije.

Prije proglašenje najboljih piva, održana je prva UPS utrka 'Beer mile' u kojoj je sudjelovalo tridesetak natjecatelja, koji su trčali četiri kruga po 400 metara, a prije svakog kruga trebali su popiti jedno pivo. Pobjedu je odnio Marko Vuković s vremenom 8.13 min, što je tek 30-ak sekundi od hrvatskog rekorda, drugi je bio Danijel Kopačević (8.15 min), a treći Vjeran Rožić (8.58). Uz njih, svakako valja spomenuti i N. Žmagača, koji je tijekom utrke popio još dva piva, kao i obitelj Kuzminski jer su, uz oca, trčali i sin i snaha.

Još veću pozornost okupljenih, međutim, privuklo je natjecanje  u ispijanju ljutog piva koji je pripravljao sponzor Krištof. Započelo ga je deset najhrabrijih koji su trebali popiti decilitar začinjenog piva, a nakon 12 ispijanja ostala su dvojica -  Marko Holi i i Danijel Sabljić.

Krešo Marić, majstor piva Daruvarske pivovare, 2. UPS-u dao je ocjenu - 10.
-Ne mogu dati manju ocjenu, kao i za svako ovakvo druženju. Nedelišću je prethodila požeška Krigla pa tu je više okupljanja homebrewera u Zagrebu… Piva su sve bolja jer je sve manje grešaka. Iz tih zajednica proizašla je većina malih nezavisnih pivovara koje su se ovih dana okupile u Daruvaru. To je veza koja ne prestaje. Nadam se da ćemo u Drauvaru uspjeti povezati i male nezavisne pivovare i homebrewere, rekao nam je Marić, dodavši da je najbolje pivo je ono koje je - trenutno pred tobom.

Označeno u