18 načina kako spriječiti i liječiti prehlade i viroze

Jelena Šaško | 17.10.2016. u 16:31h | Objavljeno u Društvo

Svaki put kada počne sezona prehlada i gripe, počnete se bojati da ne završite opet u krevetu? Užurbani način života i prehrana u kojoj nema dovoljno vitamina i minerala uopće ne pomaže, zbog čega je imunitet sve slabiji. Donosimo vam 18 načina kako spriječiti i liječiti prehladu.

1. Jedite hranu koja sadrži fitokemikalije

Prirodne kemikalije u biljkama daju vitaminima u hrani puni poticaj. Dakle, jedite tamnozeleno, crveno i žuto povrće i voće.
Crveni i bijeli luk sadrži fitokemikalije koje pomažu tijelu izliječiti se od bronhitisa i drugih infekcija, a češnjak ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Banane umiruju nervozni želudac. Paprika je puna vitamina C. Borovnice ublažavaju proljev, pune su prirodnog aspirina (mogu sniziti temperaturu i olakšati bolove). Mrkva je puna beta-karotena. Chili papričice mogu otvoriti sinuse i pomažu u rastvaranju sluzi u plućima. Isto tako pojačavaju znojenje. Bosiljak ublažava glavobolju kod prehlade. Brusnice sprečavaju da bakterije napadnu mjehur i urinarni trakt. Gorušica i hren pomažu u rastvaranju sluzi u dišnim putovima. Riža ublažava proljev. Crni i zeleni čaj sadrže katehin, fitokemikaliju koja je prirodni antibiotik i sprječava proljev. Kupus kada se uzima u obliku čaja ili juhe sprečava prehladu, kašalj i gripu i djeluje antiseptički na dišne organe.

2.Pijte jogurt

Neke su studije pokazale da šalica nemasnog jogurta svaki dan može smanjiti osjetljivost na prehladu za 25%. Istraživači misle da korisne bakterije u jogurtu mogu stimulirati proizvodnju stanica koje jačaju imunološki sustav.

3. Ispirite grlo toplom vodom

Možda se sjećate kako vam je baka govorila da ako svako jutro ispirete grlo toplom slanom vodom, nećete imati problema s prehladom. Također, možete i iscijediti sok jednog limuna, pomiješati ga s 1 dcl tople vode i u to dodati 1-2 žlice meda. Prije nego isperete grlo tom otopinom, ostavite da se ohladi.

4. Kapi za začepljen nos

Pomiješajte 1/4 čajne žlice soli i 1/4 čajne žlice praška za pecivo s 2,5 dcl tople vode. Jednu nosnicu zatvorite prstom, a u drugu nosnicu kapaljkom uštrcajte slanu mješavinu. Pustite neka kratko odstoji. Ponovite 2-3 puta i tada isto napravite s drugom nosnicom.

5. Pijte puno tekućine

Za ublažavanje prehlade pomoći će i čaj od luka. Skuhajte 4-5 velikih glavica luka u dvije litre vode s 3 /4 šalice meda koji se kuha 1,5 do 2 sata. Ako zbog začepljenog nosa ne možete spavati, pripremite stari lijek – šalicu toplog biljnog čaja u koju dodajte čajnu žlicu meda i 0,3 dcl rakije ili whiskeya. Također, pomoći će ako u vruću vodu iscijedite jednu naranču te dodate 1/4 čajne žlice đumbira i 1 čajnu žlicu meda.

Svih 18 načina kako spriječiti i liječiti prehlade i viroze pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u