Završila obnova kipa sv. Ivana Nepomuka ispred varaždinskog Starog grada Foto: Gradski muzej Varaždin

Završila obnova kipa sv. Ivana Nepomuka ispred varaždinskog Starog grada

Varaždinske vijesti | 4.12.2016. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Skele oko kamenog spomenika sv. Ivana Nepomuka pred varaždinskim Starim gradom skinute su 1. prosinca, čime je okončan dvogodišnji projekt istraživanja i preliminarnih radova u 2015. i konzervatorsko-restauratorskih radova u 2016. godini.

Na taj je način očuvan jako oštećeni barokni spomenik, jedan od najmonumentalnijih sačuvanih kamenih kipova u sjevernoj Hrvatskoj. Kameni spomenik sv. Ivana Nepomuka koji se nalazi pred južnim pročeljem gotičko-renesansne utvrde Stari grad u Varaždinu jedan je od tri gotovo istovjetna sačuvana spomenika posvećena ovom češkom mučeniku i svecu, zaštitniku mostova, zagovorniku protiv poplava i, prema legendi, ispovjedne tajne. Simboli su mu roketa, aura s pet zvjezdica i ponekad prst na ustima. Kult mu je raširen u zemljama srednje Europe.

Varaždinski sv. Ivan Nepomuk prvotno se nalazio uz dvorac velikaške obitelji Nadasdy u Zelendvoru kraj Varaždina, dok se ostala dva nalaze uz dvorce obitelji Drašković u Velikom Bukovcu i u Klenovniku. Naručitelji sva tri spomenika bili su supružnici grof Franjo Nadasdy i Suzana Nadasy rođ. Malatinski čiji se obiteljski grbovi nalaze na prednjim stranama postamenata. Varaždinski spomenik klesan je, kao i ostala dva, iz mekog kamena te su, uz mehanička oštećenja, i atmosferski utjecaji prouzročili tijekom vremena brojna oštećenja. Povjesničarka umjetnosti Doris Baričević u svom tekstu iz 1985. godine spominje njegovu konzervaciju 1981. godine.

Nažalost, nakon dvadesetak godina spomenik je opet bio u izrazito lošem stanju, te ga je 2001. godine obnovio akademski kipar Josip Grgevčić. Proteklih godina bila je oštećena glava anđela, dio postolja spomenika, svečeve ruke i lice.

Ulaskom u Program očuvanja i zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske osigurana su financijska sredstva za njegovu zaštitu. Radove su izvodili stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu. Radovi su se odvijali pod vodstvom višeg konzervatora, povjesničara umjetnosti Ivana Jengića, i konzervatora-restauratora specijaliziranog za kamene skulpture Tonka Fabrisa.

U 2015. provedena su istraživanja o stupnju oštećenosti i stanju kipa, a 2016. konzervatorsko-restauratorski radovi. Radove su izvodili restauratori - konzervatori HRZ: Ante Guberina, Tomislav Svirac, Daniel Štimac, Iva Mihanović, Osanna Šašinka, Dejana Brdarić i Nada Jerković Lorenco.

Kameni spomenik sv. Ivana Nepomuka inventiran je u Zbirci kamenih spomenika i skulptura Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin pod inv. br. GMV KPO 59346 i upisan je u Registar kulturnih dobara RH 25.04. 2013. br. 3793.