Zanimljiva Noć knjige u Gradskoj knjižnici u Ivancu i Salinovcu Foto: B. Težak

Zanimljiva Noć knjige u Gradskoj knjižnici u Ivancu i Salinovcu

Ljiljana Risek | 29.4.2018. u 08:59h | Objavljeno u Društvo

Pedesetak djece i gostiju u ponedjeljak je, 23. travnja, sudjelovalo u programima koje su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec u povodu Noći knjige priredili učenici i mentori iz osnovnih škola u Ivancu i Salinovcu.

Priređena je radionica u kojoj su se djeca mogla okušati u pisanju priče s elementima znanstvene fantastike, dok je povijesna skupina predstavila istraživanje nazvano „Ivanec Pavice Hrazdira – Ivanec budućnosti“, koja je bila popraćena odgovarajućom izložbom. P. Hrazdira na specifičan je način obilježila povijest Ivanca. Bila je iznimno aktivna i svestrana sudionica društvenog života Ivanca između dva svjetska rata – poduzetnica u rudarstvu, spisateljica, amaterska glumica, predsjednica planinarskog društva i vrlo aktivna planinarka, a široj javnosti poznata je kao autorica stihova pjesme Poleg jedne velke gore, koja je danas neformalna ivanečka himna.

Nadalje, Sekcija domaćinstva Učeničke zadruge Ivančica predstavila je recepturu kolača Pavičina slatka tajna, pri čemu je najbolje bilo to što se kolač mogao i kušati. Održana je i matineja s prikazom filma o istraživanju starih obrta ivanečkoga kraja „Skrajski kraj – kaj za kraj“.
Velik trud u pripremu programa i rad s učenicima uložile su mentorice Zdravka Friščić, Irena Pejnović, Suzana Jagić, Jasenka Solina, Sonja Poljak, Josip Kraš i Valentina Posavec Kovač, a manifestacija je pokazala da se Ivanec ne treba bojati za budućnost knjige i čitanja.