Zagrli me pričom: Metodom "kamišibaja" pričat će priče za štićenike domova

Varaždinske vijesti | 17.1.2021. u 16:19h | Objavljeno u Društvo

U vremenu u kojem je izgovorena riječ često svedena na informaciju, ljudi sve udaljeniji, a dodir je postao prijetnja i bauk, Udruga Kaleido zaključila je kako bi bilo lijepo povezati se i zagrliti jedni druge toplinom ispričane priče.

Pričanje priča iznimno je važno za cjeloviti razvoj djeteta, posebice kada se djetetu omogući aktivna uloga. Postoje različiti izvedbeni oblici pričanja priča, a projektom "Zagrli me pričom" će se odgojno-obrazovne djelatnike (buduće i sadašnje) upoznati s, u Hrvatskoj, slabo poznatom metodom kamišibaja.

Kamišibaj je japansko ulično kazalište u kojemu jedan izvođač interpretira priču uz mijenjanje ilustracija smještenih u malo drveno kazalište butaj. Kamišibaj - 'papirnato kazalište' u sebi inegrira različite vste umjetnosti (književnost, film, kazalište, likovna umjetnost).

Projekt se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu će se kroz trodnevnu edukaciju, seriju predstava, predavanja i radionica sudionike upoznati s različitim aspektima pripovijedanja te ih osposobiti za uporabu metode kamišibaja u svakodnevnome radu s djecom. Po završetku edukacije, sudionici će u drugom dijelu projekta s vlastitim pričama sudjelovati na online reviji pripovijedanja priča koja će biti posvećena svim žrtvama potresa, a online će ju moći pratiti i štićenici dječjih domova te umirovljenici u domovima za starije i nemoćne u Varaždinskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji.

U projektu sudjeluje 150 studenata s Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, Petrinji i Zagrebu te 150 odgojno obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske te nekolicina iz Srbije. Među sudionicima su učitelji razredne nastave, profesori hrvatskog jezika, profesori likovne kulture, knjižničari, vjeroučitelji... Škole koje su prijavile svoje djelatnike na poklon su dobile drveni butaj, autorski rad Bojana Đorđevića. U projektu sudjeluju i studenti volonteri Učiteljskog fakulteta u Čakovcu i Petrinji koji su zaduženi za koordinaciju i organizaciju revije pripovijedanja priča, dok studentice iz Petrinje imaju zadatak da info o online reviji dođe do što većeg broja djece u Baniji.

Nositelj projekta je Udruga Kaleido, partner je Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a projekt su financijski podržali Colas Hrvatska i Grad Buzet. Idejna začetnica i voditeljica projekta Zagrli me pričom je dramska pedagoginja Iva Nemec, a predavači i voditelji radionica su odgajatelji, učitelji, profesori, dramski pedagozi i umjetnici s višegodišnjim iskustvom rada u područjima o kojima govore - Vladimira Velički, Iva Gruić, Jasmina Dvorski, Marko Rojnić, Iva Nemec, Dubravka Kalinić Lebinec, Morana Varović Čekolj, Ines Strapajević i Bojan Đorđević.

Kaleido je udruga za poticanje kreativnosti i stvaralaštva kroz dramsku i muzejsku pedagogiju pa slijedom toga u Hrvatskoj i Sloveniji provodi dramskopedagoške projekte i radionice kao i one koje povezuju škole i muzeje. Osnovni cilj udruge je promicanje umjetnosti kao vrijednosti same za sebe, ali i kao iznimnog pedagoškog oruđa s kojim možemo postići nevjerovatne rezultate u radu s djecom i mladima. Svi projekti udruge njeguju inkluzivni karakter. Osnivačice i voditeljice udruge su profesorica i dramska pedagoginja Iva Nemec te arheologinja i inkluzivna pedagoginja Mojca Jereb.

Vizualni identitet potpisuju akademska slikarica Morana Varovič Čekolj i grafički dizajner Matej Nemec. Za najavni song projekta glazbu i tekst je napisala profesorica i dramska pedagoginja Maja Stanković, a uglazbila ga i otpjevala kantautorica Elis Lovrić.

Video sadržaj