Voditelji Vanime u Hirosimi

| 5.9.2016. u 11:26h | Objavljeno u Društvo

Voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIME Hrvoje Selec – ujedno i tajnik ASIFA Hrvatske i Sandra Malenica, dopredsjednica ASIFA Hrvatske, boravili su od 18. do 22. kolovoza u Hiroshimi gdje se održavao 16. međunarodni festival animiranog filma. Festival u Hiroshimi osnovan je 1985. godine na 40. obljetnicu pada atomske bombe, a održava se svake dvije godine pod krilaticom “ljubav i mir”. Pod tom istom krilaticom djeluje i ASIFA – najstarija međunarodna organizacija animatora diljem svijeta koja ima četrdesetak ogranaka i više od pet tisuća članova sa svih kontinenata.

Dio ASIFA-e je i ASIFA Workshop Group (AWG) koja okuplja tridesetak voditelja radionica za animirani film iz cijelog svijeta, a koji svake godine na jednu temu rade filmove s djecom, a film ima premijeru na jednom od svjetskih festivala animiranog filma. Ove godine to je bila Hiroshima, a prije nekoliko godina premijera je bila na VAFI festivalu.

Festival u Hiroshimi inače je jedan od četiri najveća i najbolja svjetska festivala animiranog filma, prikazuje 60 filmova u konkurenciji, a na festival pristigne više od dvije tisuće filmova. Uz bogat popratni program festivala, ove godine naglasak je bio na japanskoj animaciji. Sayoko Kinoshita – osnivačica i direktorica festivala ujedno je i osnivačica AWG-a, a na sastanku kojemu su prisustvovali članovi iz cijelog svijeta istaknuto je kako će sljedeća tema biti vezana uz problem izbjeglica i općenito djece u teškim životnim situacijama. S voditeljima je dogovoreno da se ponovi posjet festivalu za dvije godine, ali i da se uzvrati. Također se u Hiroshimi utvrđivalo partnerstvo za 8. VAFI koje će održati u Varaždinu od 30. svibnja do 4. lipnja 2017. godine s Kinom,Hong Kongom.