Varaždinske Toplice i Novi Marof u projektu izgradnje biciklističkih staza Foto: www.metaefficient.com

Varaždinske Toplice i Novi Marof u projektu izgradnje biciklističkih staza

S.B./VV | 16.2.2016. u 20:33h | Objavljeno u Našim krajem

Gradovi Varaždinske Toplice i Novi Marof te još tri općine sa slovenske strane, Zreče, Vitanje i Slovenske Konjice, partneri su na EU projektu iz programa Prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija 2014.-2020. Riječ je o djelu programskog područja koje je usmjereno na Prioritetnu os 2 „Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa“.

Radi se o projektu izgradnje novih i revitaliziranje već postojećih biciklističkih staza, a preko kojih bi poklonici bicikliranja upoznavali povijest, baštinu, kulturne, sakralne i sportske sadržaje dva grada s hrvatske te tri općine sa slovenske strane.
Kako bi se projektna dokumentacija što bolje pripremila predstavnici svih pet jedinica lokalne uprave i samouprave održali su u ponedjeljak, u Slovenskim Konjicama, radni sastanak na kojem su sudjelovali i gradonačelnica Toplica Goranka Štefanić te novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Projekt je trenutno u fazi pripreme čemu je i bio posvećen radni sastanak u Sloveniji. Raspravljalo se o analizi postojeće situacije, odnosno s čime trenutačno pojedine općine, odnosno gradovi Novi Marof i Varaždinske Toplice raspolažu, a ukratko su prezentirane i projektne ideje.

Nakon radnog sastanka u Sloveniji već u utorak slijedi drugi radni sastanak u Novom Marofu na kojem će partneri iz Hrvatske definirati koje sadržaje mogu ponuditi u sklopu projekta i definirati financijske okvire.

Prema riječima gradonačelnice Goranke Štefanić radi se o složenom projektu gdje bi svaka strana na raspolaganju imala po 220 tisuća eura. Od toga 100 tisuća je namijenjeno za investicijski dio, a 120 tisuća eura za financiranje svih ostalih dijelova projekta odnosno usluga koje bi pratile provedbu projekta. Dobra je vijest da je moguće dobiti razinu sufinanciranja iz EU fondova do 85 posto, dok preostalih 15 posto osiguravaju općine i gradovi iz svojih proračuna.

Više će se znati nakon radnog sastanka u utorak kojem je domaćin Grad Novi Marof.

- Preko biciklističkih staza koje bi spajale s jedne stranke slovenske općine, a s druge stranke Varaždinske Toplice i Novi Marof, svi oni koji na taj način stignu do nas upoznavali bi povijest i baštinu našeg kraja. Upoznali bi se s raznim kulturnim i sakralnim te sportskim sadržajima. U konačnici sve to dovelo bi u naša dva grada, te u slovenske općine s druge strane granice, veći broj turista – pojasnila je gradonačelnica Štefanić.

Inače, rok za prijavu projekta je 11. idućeg mjeseca. Osim gradonačelnice Štefanić i njenog kolege iz Novog Marofa, gradonačelnika Jenkača, na sastanku su bili i zamjenik gradonačelnice Nedeljko Mihalić te Jurica Plantak, službenik Grada Novog Marofa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.