VIDEO Četiri tenora i tamburaši uz maestra Tibora Büna obradili vječni hit "What a wonderful world"

Varaždinske vijesti | 2.4.2020. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Nepredvidiva zdravstvena situacija uzrokovana koronavirusom i pokret #ostanidoma potakli su naša vrhunska 4 Tenora (Vladimir Garić, Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Marko Pecotić Peco) da se pridruže prijateljima tamburašima i naprave senzacionalnu stvar!

Prvi put u povijesti, prema ideji maestra Tibora Büna, voditelja tamburaškog orkesta CTK Varaždin, i Vladimira Garića, zahvaljujući univerzalnom aranžmanu Mirana Tikvickog, mladog perspektivnog studenta glazbene akademije Berklee College of Music, i dugogodišnjeg tamburaša Franje Batoreka, 4 tenora i World Online Tamburitza Orchestra (Svjetski online tamburaški orkestar), obradili su pjesmu "What a wonderful world", jedan od najvećih hitova kultnog Luisa Armstronga.

No, odakle uopće ideja? Dirigent Bün otkrio je detalje.

- Razgovarali smo, dugo vijećali i zaključili - pa zašto ne bismo udružili snage i obradili neku svjetsku stvar? Vlado je došao na ideju da to bude baš Luis Armstrong i evergreen "What a wonderful world". Znamo da do sada nitko nije izvodio ovaj aranžman i da će sigurno izvrsno zvučati. Miran i Franjo odradili su odličan aranžerski posao, a glazbeni potencijali Tenora itekako su došli do izražaja u ovoj kombinaciji. Svaki je otpjevao strofu za sebe, uz njih su tamburice iz različitih dijelova svijeta, pa je ovo zaista jedno veličanstveno izdanje! - rekao je Tibor Bün.

Suradnja Vladimira Garića, Filipa Hozjaka, Marka Pecotića i Đanija Stipaničeva s maestrom Bünom traje već neko vrijeme. Tako su Tenori ove godine za Valentinovo u Čakovcu održali dva uzastopna koncerta s Tamburaškim orkestrom CTK-a, pod ravnanjem maestra Büna.

Upravo su dirigent Bün i Miran Tikvicki, vrsni tamburaški glazbenici, u doba svjetske krize uzrokovane koronavirusom osnovali World Online Tamburitza Orchestra. U ovom su orkestru okupljeni iskusni svirači i voditelji tamburaških sastava i orkestara iz cijelog svijeta, a povezuje ih dugogodišnje sudjelovanje na Školi hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. I ljubav prema tamburici, naravno!

Želja im je promicati tamburicu kao nacionalni instrument. A kako drugačije to činiti sada, kada svi pozivaju #ostanidoma, nego putem novih medija i online svijeta. U tom digitalnom ozračju nastala je prva snimka World Online Tamburitza Orchestra - skladba "Vrtuljak", dobro poznatog maestra Siniše Leopolda, koji ju je najavio te virtualno dirigirao.

I zato je sada na redu snimka evergreena u kojoj hrvatskim tamburašima diljem svijeta i našim Tenorima virtualno dirigira Tibor Bün. Svi skupa zvuče fenomenalno, a mi ćemo dodati da šalju i pozitivnu poruku: glazba ujedinjuje i osnažuje, ma gdje god bili!

#athomestayandtamburitzaplay, #izkućenemrdamosamotamburamo, #stayhome, #ostanidoma

Video sadržaj