VFA četvrtu godinu zaredom pobjednik Županijske smotre koreografiranog folklora Foto: Zajednica KUU Varaždinske županije

VFA četvrtu godinu zaredom pobjednik Županijske smotre koreografiranog folklora

Varaždinske vijesti | 12.9.2018. u 09:51h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl četvrtu godinu zaredom predstavljat će Varaždinsku županiju na Susretima hrvatskih folklornih ansambala u kategoriji koreografiranog folklora. Rezultat je to županijske smotre koreografiranog folklora koja se u nedjelju, 9. rujna održala u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Varaždinski folklorni ansambl na smotri je sudjelovao s koreografijom pjesama i plesova južnog Gradišća “Oj nadaljski zdenci”, autorice Jelene Tisaj te koreografijom zagorskih pjesama i plesova “Pri kumekovoj kleti” Pjerina Hrvaćanina, ujedno umjetničkog voditelja ansambla. Program su uvježbali plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditelj glazbenog sastava Matija Auker i voditeljica pjevanja Maja Delić.

Na smotri su sudjelovale tri folklorne skupine: KUD Hrvatskih željeznica iz Varaždina, KUD “Marof” iz Novog Marofa te Varaždinski folklorni ansambl. KUD HŽ predstavio se koreografijama pjesama i plesova Podravine - “Cvetje moje, ja bi tebe brala” Ivana Ivančana ml. - i Međimurja, “Baroš, oj Barica” Nenada Breke. Domaćini iz KUD-a “Marof” izveli su koreografiju posavskih pjesama i plesova “Ciganica” autora Dalibora Blaževića i Matije Čabrajca te međimurske plesove i pjesme u točki naziva “Deca, moja deca” Ninoslava Valjka i Matije Čabrajca.

Smotru je pratio etnolog Krunoslav Šokac, selektor Hrvatskog sabora kulture i bivši solist Ansambla LADO. Županijska smotra koreografiranog folklora održala se u sklopu proslave Dana Varaždinske županije. Županijska smotra izvornog folklora održat će se u subotu, 22. rujna u Vidovcu u sklopu Zeljarijade. Susret hrvatskih folklornih ansambala u kategoriji koreografiranog folklora tradicionalno se održava u Čakovcu, a ove je godine na rasporedu 20. listopada.