"Velebnogenijalni" nastup Meseka u sklopu Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Foto: Facebook Ivan Mesek

"Velebnogenijalni" nastup Meseka u sklopu Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

VV | 19.7.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski akademski slikar i umjetnik performancea, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek jučer je "velebnogenijalno" nastupio u sklopu Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

- Mesek već godinama izvodi performance koji ga ne samo izdvajaju iz mase njegovih tzv. prizemljenijih kolega već svojim promišljanjima, i nastupima ujedno i pomiče granice suvremene umjetnosti u RH. Najupečatljiviji dosadašnji njegovi nastupi svakako su bili ležanje u lijesu, skakanje s balkona Gradske vijećnice u Varaždinu, hodanje rubom fontane... - piše portal HIA (Hrvatska - iseljeništvo - svijet).

Prema pisanju tog portala, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu posjetitelji su desetak minuta zurili u praznu pozornicu, a zatim je predstava bila gotova. Ovim performansom Ivan Mesek se narugao kulturnoj publici te upozorio na činjenicu da je ljudima koji posjećuju kulturna događanja ponekad važnije na događanju vidjeti poznatu osobu i popiti kvalitetno vino nego pogledati predstavu ili izložbu.

Ipak, pravi performance Mesek je prezentirao virtualno, jer je plakat za događanje objavljivao na Facebooku te mu pridao velebnogenijalnost vještim korištenjem montaže.Svoje plakate ukomponirao je ili uz najveće svjetske kulturne znamenitosti ili osobnosti, pa je tako plakatirao Keopsovu piramidu, Eiffelov toranj, Petu njujoršku aveniju, a njegov plakat ostavio je prvi čovjek na  Mjesecu te ga je podržao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Označeno u