Varaždinski umjetnik Dražen Pavlović izlaže u Europskom domu Zagreb

VV | 27.11.2017. u 10:05h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb u suradnji sa Europskim domom Zagreb organizira samostalnu izložbu slika varaždinskog umjetnika Dražena Pavlovića, pod nazivom ''Metastabilna Sfera ~ Lux Aeterna''. Svečano otvorenje održati će se u utorak, 28. studenoga 2017. u 19 sati, u prostorima Europskog doma Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), a izložbu će otvoriti Renata Bačić, Krešimira Gojanović i Dražen Pavlović. Izložba se može pogledati do 8. siječnja 2018.

Dražen Pavlović rođen je 17. 5. 1962. godine u Varaždinu. Profesionalni je slikar snažnog i otvorenog kolorizma, te originalnog, autentičnog stila i tematskog pristupa. Predstavnik je metastabilizma, novog internacionalnog znanstveno-umjetničkog pokreta (TMM – The Metastabilian Movement), čija filozofija se temelji na teoriji komplementarne prirode (The Complementary Nature; J.A.Scott Kelso & David A. Engstrom – Cambridge, Massachusetts / London, England).

Član je Likovne udruge Varaždin (LUV) i HDLU Zagreb (Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb). Do sada je priredio 37 samostalnih izložbi, sudjelovao je na više od 180 skupnih izložbi, te na više od 150 likovnih kolonija, umjetničkih simpozija i umjetničkih rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Makedonija, Srbija, BiH, Grčka, Indija, SAD, Njemačka, Velika Britanija, Rusija).

Osim štafelajnim slikarstvom, profesionalno se bavi i grafičkim dizajnom, te scenografijom i likovnom opremom interijera poslovnih i stambenih prostora. Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Metastabilna Sfera ~ Lux Aeterna

Otvoriti um prema svemirskim daljinama, intuicijom umjetnika krenuti ka nepoznatim sazviježđima, galaktikama, kvazarima i međuzvjezdanim maglicama, slikarski je izazov varaždinskog umjetnika Dražena Pavlovića, koji je u stvaralačkom činu spoznavanja vlastitog psihičkog mikrokozmosa započeo tajanstveno putovanje prema spoznaji cjelokupne Prirode, posebno one ljudskom oku nevidljive, bilo zbog veličine golemih prostranstava Univerzuma ili zbog sićušnosti mikroskopskih čestica koje izgrađuju živi svijet oko nas, preslikavajući se iz makrokozmosa.

Posmatrajući njegove slike, uočavamo neizoblikovanu materiju u vijugavom gibanju koju tali i oblikuje neko udaljeno svjetlo, sjajna kugla reproducirana u više manjih planetoida, koji se ponegdje izdižu iznad kaosa zmijolikih ritmova, a ponegdje u začuđujućoj simetriji plutaju prema udaljenim, hipnotički plavim jezgrima. Taj Draženov slikarski Svemir pulsira od života u zrakastom rastvaranju, sam sebe istražuje, osvijetljava, giba se širenjem i sažima poput kozmičkog daha, povlači nas prema sebi iluzijom prostora i dubine, te zaokuplja našu percepciju u iščekivanju novih oblika i do sada neviđenih sadržaja.

To je i svijet jedinstva u dualnosti, gdje se emocionalna i psihička stanja, kao i procesi u čovjekovom umu i procesi u Prirodi metaforički izražavaju u susretima tame i svjetlosti, dinamičnih ritmova i statičnih formi, gdje prosijavaju i filozofska pitanja o slobodi kreacije i njezinim materijalnim ograničenjima, kao i o Univerzalnom redu koji pomaže da se kaotična kreacija izoblikuje u smislenom suživotu intuicije i logike.

Atmosfera na tim slikama istovremeno je i duboko meditativna, vizionarska, sugerira nam daleke perspektive, uzburkane energetske tokove, prvobitno stanje stvaranja u svjetlu inteligentnog uma, koji sam sebe izgrađuje pronicljivom analizom sitnih detalja, prema širokoj sintezi cjeline u pulsirajućoj svjetlosnoj plazmi, u bujnim vrtlozima hladnih i toplih boja. Kroz intenzivnu dubinu plavetnila rastvaraju se prigušeno crvena jezgra kao plamen spoznaje i žudnja da se dokuči nedokučivo, a u prozračno tirkiznim tonovima poput blistavih fetusa formiraju se tijela zaokruženih oblika i sjemena novih ideja, koje svojom iluminacijom dotiču duboki prostor Psihe, do njegovih najudaljenijih kutaka.

''Fiat lux'' poruka je ovog mistično-slikarskog putovanja, kroz koju dobijamo viziju nesagledivih mogućnosti čovjekovog uma i njegovih kreativnih potencijala, poruku o tome da smo Stvoritelji svoje realnosti u višedimenzionalnom prostoru unutarnje psihičke Prirode, koja se preslikava iz svjetlosnih matrica kozmičkih prostranstava.

mr. art Krešimira Gojanović