Varaždinski folklorni ansambl na najvećem njemačkom festivalu folklora u Schlitzu

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.7.2019. u 10:39h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se u srijedu, 17. srpnja u večernjim satima iz Njemačke gdje je od 10. do 16. srpnja sudjelovao na Schlitzerländer Trachtenfestu. Riječ je o najvećem njemačkom festivalu folklora koji se svake neparne godine drugog vikenda u srpnju održava u gradu Schlitzu u saveznoj državi Hessen.

Festival organizira udruga Heimat- und Trachtenfestverein Schlitzerland u suradnji s lokalnom folklornom skupinom, Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis. Varaždinski folklorni ansambl prva je folklorna skupina iz Hrvatske koja je sudjelovala na Schlitzerländer Trachtenfestu - a 2017. godine proslavili su 90. obljetnicu festivala.

U Schlitzu inače živi oko deset tisuća ljudi, no tijekom festivala posjeti ga čak 70 tisuća gledatelja. Ovogodišnju festivalsku paradu koja se održala u nedjelju, 14. srpnja pratilo je na ulicama Schlitza više od 20 tisuća gledatelja. Folklorne programe na glavnim pozornicama - na Marktplatzu i u šatoru na starom školskom igralištu - gledalo je između tisuću i 1500 posjetitelja.

Uz dvije glavne pozornice, zabavno-glazbeni program održava se na još šest drugih lokacija, tako da se tijekom Schlitzerländer Trachtenfesta cijeli grad pretvori u pozornicu. Kamo god krenete, naići ćete na nekakav koncert ili DJ-a te ogromnu količinu odlično raspoloženih posjetitelja.

- Ovo je najbolji festival folklora na kojem sam ikad bio, a bio sam na više od 30 festivala u 13 europskih država. Schlitzerländer Trachtenfest je zaista nešto posebno. To je u folklornom svijetu ono što su Cannes u filmskom ili Glastonbury u glazbenom. Ponosni smo što je upravo VFA tamo predstavljao grad Varaždin i Republiku Hrvatsku - istaknuo je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj ansambla.

Tradicija je festivala da su gostujuće folklorne skupine smještene u obiteljima iz Schlitza i okolnih sela. Stanovnici Schlitza iznimno su ponosni što svoje domove mogu podijeliti s ljudima iz cijeloga svijeta. Članovi VFA bili su smješteni u selima Pfordt i Fraurombach te su se tih tjedan dana zaista osjećali kao kod kuće.

- Bilo nam je stvarno lijepo, svi su prema nama bili iznimno ljubazni, ponašali su se prema nama kao prema članovima vlastitih obitelji - istaknula je Dora Trogrlić, plesačica u ansamblu.

U subotu, 13. srpnja u staroj gradskoj vijećnici održan je svečani prijem kod gradonačelnika Schlitza Alexandra Altstadta. Na prijemu je bio prisutan i Vedran Konjevod, generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu.

- Bilo je prekrasno. Varaždinski folklorni ansambl je imao vrlo zapažen nastup, koji je njemačka publika nagradila velikim pljeskom. I uistinu je bila oduševljena viđenim. Uvjeren sam da će nastup Varaždinskog folklornog ansambla ostati u dugom sjećanju žiteljima grada Schlitza - istaknuo je generalni konzul Konjevod.

Varaždinski folklorni ansambl na festivalu se predstavio pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelji Vjekoslav Risek i Matija Auker. Na festivalu je sudjelovalo 27 članova ansambla.

Uz VFA, na festivalu su sudjelovale folklorne skupine iz Brazila, Cipra, Češke, Grčke, Meksika, Portugala i Hamburga. Uz folklorne skupine, na festivalu je sudjelovalo i nekoliko puhačkih orkestara, što također Schlitzerländer Trachtenfest čini najvećim njemačkim festivalom folklora.

U slobodno vrijeme članovi VFA razgledali su Schlitzer Destillerie, najstariju destileriju u Njemačkoj koja radi kontinuirano od 1585. godine i proizvodi više od 50 vrsta žestokih pića. Prilikom izleta u obližnji grad Fuldu razgledali su katedralu Krista Spasitelja u kojoj je pokopan Sveti Bonifacije.

Na putu do Schlitza članova VFA napravili su i kratko razgledavanje Nürnberga u Bavarskoj. Ovog ljeta VFA očekuje još jedna turneja, od 14. do 19. kolovoza sudjelovat će na Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV - Šumperk u Češkoj. Ako iduće godine želite putovati s njima, pridružite im se od 16. rujna kada počinju s upisom novih članova.