Varaždinski folklorni ansambl na festivalu folklora u njemačkom Krövu

Varaždinske vijesti | 6.7.2018. u 20:51h | Objavljeno u Društvo

U ranim jutarnjim satima u utorak, 3. srpnja Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Njemačke gdje je od 29. lipnja do 2. srpnja sudjelovao na 65. međunarodnom festivalu folklora u gradiću Kröv na rijeci Mosel. Kröv je malo turističko mjesto 150 km zapadno od Frankfurta, nedaleko luksemburške i belgijske granice.

Gradić koji broji tek nešto više od dvije tisuće stanovnika smjestio uz sjevernu obalu rijeke Mosel u predivnoj vinorodnoj regiji. Kröv je odmaralište koje živi od vina i turizma.

Cijeli festival održava se u dvorištu Weinbrunnenhalle, multimedijalne festivalske dvorane u kojoj se tijekom godine održavaju koncerti, predstave i druga događanja. Festivalska pozornica tradicionalno se nalazi na vodi, pluta na rijeci Mosel, a s obalom je spojena pomoću rampe preko koje se na nju penju izvođači.

Svi folklorni programi odvijali su se na toj pozornici, a VFA se predstavio s plesovima Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Turopolja i bunjevačkih Hrvata. Program su uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

- U proteklih 20 godina nastupali smo na različitim lokacijama, od švicarskih Alpa do centra Edinburgha, no ovo je i za nas bilo novo i neobično iskustvo - ističe Pjerino Hrvaćanin.

Uz VFA su na festivalu sudjelovale folklorne skupine Ritmos del tiempo iz Perua i De Blokkerder Dansgroep iz Nizozemske, jedan pjevački zbor iz Švicarske te domaća Kinder+Jugend Tanzgruppe Kröv.

U nedjelju, 1. srpnja održana je velika parada kroz čitavo mjesto u kojoj su uz navedene grupe sudjelovale i neke druge njemačke skupine te grupe iz Belgije, Luksemburga i Portugala. Kao u svakoj karnevalskoj povorci, i u ovu su se uključili mnogi lokalci i gosti koji su obukli njemačke nošnje ili pak srednjovjekovne i renesansne kostime te se priključili veselju. Članovi VFA također su bili dobro raspoloženi pa su za vrijeme parade Krövom odjekivali zvukovi pjesama “Lepe ti je Zagorje zelene”, “Igrajte nam mužikaši”, “Beljevina” i drugih hrvatskih narodnih pjesama.

Na festivalu je sudjelovalo 29 članova Varaždinskog folklornog ansambla, a za njih čak desetero ovo je bila prva inozemna turneja.

- Ne mogu vjerovati da sam bila dio jedne ovakve sjajne ekipe na jednom fenomenalnom festivalu. Bilo je više nego odlično, puno zabave, puno novih iskustava i novih ljudi iz različitih zemalja. Ovu turneju zasigurno ću pamtiti cijeli život - riječi su jedne od mlađih članica ansambla, Julije Cikač, inače učenice Prve gimnazije Varaždin.

Na putu do Kröva VFA je posjetio i povijesni njemački grad Heidelberg u kojem se nalazi i jedno od najslavnijih sveučilišta u svijetu. Slobodno vrijeme na festivalu članovi VFA iskoristili su i da se sprijatelje s Peruancima, Nizozemcima i domaćinima, da popiju jutarnju kavu na nekoj od brojnih terasa (cijeli festival pratilo ih je sunčano vrijeme), a neki su se čak i okupali u rijeci
Mosel. U nedjelju su domaćini za Varaždince organizirali gledanje utakmice Hrvatska-Danska u dvorištu jedne vinarije. S Varaždincima je za Hrvatsku navijalo i puno Nijemaca, a pobjedu su dugo i dobro proslavili.

Njemačka turneja bila je prva inozemna postaja Varaždinskog folklornog ansambla ovog ljeta. Od 10. do 20. kolovoza VFA odlazi na svjetski festival folklora Integration u poljski grad Poznań. Varaždinski folklorni ansambl ove godine slavi 20. obljetnicu rada u sklopu koje osim ovih turneja planira i obljetnički koncert krajem godine u HNK u Varaždinu. Sudjelovanje na 65. Internationales Trachtentreffen der Mosel in Kröv podržalo je Ministarstvo kulture.

VFA-Njemacka-1.jpg

VFA-Njemacka-3.jpg