Varaždinci sudjelovali na trećem Festivalu kršćanskog kazališta

VV | 13.6.2017. u 14:52h | Objavljeno u Društvo

Od 2. do 4. te 8. do 11. lipnja u Histrionskom domu u Zagrebu održan je treći Festival kršćanskog kazališta. Sudjelovalo je više od stotinu izvođača u predstavama koje ne govore samo o Kristu i svecima nego i o temeljnim vrijednostima, kao i važnim odlukama u ljudskom životu. Čak je 19 predstava izvelo 14 grupa iz osam gradova u sedam dana.

Svoje je predstavnike na festivalu imala i Varaždinska županija. Predstavili su se osnovnoškolci iz Ivanca u nedjelju 11. lipnja sa svojim mentoricama Natašom Roginek i Silvijom Čavlek, i to s predstavom “Bog u metrou” (Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog) i predstavom “Odvažna žena Maria de Mattias”, (Dramska grupa Područne škole Salinovec), mentorice Nataša Roginek i s. Marija Bilanović.

Posebno je predstavljen umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan, koji sa svojim osnovnoškolcima, a sada i srednjoškolcima, iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan (nedjelja 4. lipnja u 19.30 sati) zvao “Što je tvoje blago?” a prikazano je 5 kratkih priča o svetim ljudima (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj,…) i njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Organizator Festivala kršćanskog kazališta je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.