Varaždin: Devastiran spomenik kajkavskom jeziku "Kaj" u Kolodvorskoj ulici Foto: VV arhiva; Željko Prstec

Varaždin: Devastiran spomenik kajkavskom jeziku "Kaj" u Kolodvorskoj ulici

Varaždinske vijesti | 5.6.2018. u 09:58h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Prvi hrvatski spomenik u čast kajkavskog jezika - "Kaj", autora Željka Prsteca, svečano je otkriven 2016. godine u dvorištu prostorija 2. mjesnog odbora grada Varaždina u Kolodvorskoj ulici. Kao jedna od instalacija u projektu Kajkavska Kolodvorska, podignut je kao trajna uspomena na 2015., kad je kajkavski jezik dobio svoj internacionalni jezični kod. Spomenik je odolio zubu vremena sve donedavno, kad je iz nepoznatih razloga devastiran.

Zgrožen i iznenađen postupkom nepoznatog počinitelja, umjetnik Željko Prstec, inače gorljivi zagovornik kajkavštine, doživio je čin uništavanja na osobnoj razini. Njegova je namjera bila da "Kaj" bude trajni podsjetnik na važnost i nužnost očuvanja kajkavštine, ali i da, kako je napomenuo, postanemo ponosni na svoje korijene te tradiciju kajkavštine i moć te male troslovne prepoznatljive riječi.

Svjestan da prozivkama neće pronaći počinitelja niti vratiti spomenik u izvornom stanju, Prstec ovim putem poručuje sugrađanima kako je "kaj" unatoč svemu neuništiv te da pripazimo na odgoj i interpretaciju naslijeđa.