Petero autora iz Varaždinske županije među najboljima na 8. književnom "Kranjčiću"

vv | 7.12.2016. u 11:13h | Objavljeno u Društvo

U velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima u subotu 3. prosinca održan je 8. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić“ -  nacionalni natječaj za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U zborniku “Darežljivo srce“, u kojem su objavljeni najbolji radovi, petero je autora iz Varaždinske županije: Tibor Martan (pjesma “Stjena“) i Zdenka Maltar (2. nagrada za putopis “Zadar, grad na poluotoku, onaj koji je oduvijek bio“), oboje iz Novoga Marofa, Anita i Denis Peričić iz Varaždina (3. nagrada za esej “Deseta postaja“, uz objavljene kratku priču “Fiat lux“ i monodramu “Duhovna Hrvatska“) i Ljiljana Lukačević iz Ivanca (3. nagrada za poeziju, za pjesmu “Sveta kazna“).

Sam susret je započeo primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je pozdravio križevački dogradonačelnik Katanović, a o radovima prispjelim na natječaj posvećen milosrđu govorio je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević koji je i predstavio zbornik “Darežljivo srce”.

Uoči 98. godišnjice rođenja dr. Stjepana Kranjčića, križevačkog župnika na glasu svetosti po kojem Susret nosi ime, koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane predvodio je dominikanac dr. fr. Anto Gavrić, čija je propovijed posvećena Kranjčićevu književnom stvaralaštvu (poeziji, prozi i teološkim meditacijama).

Program književnog susreta vodila je dr. sc. Tanja Baran, a u glazbenom dijelu nastupio Vokalni sastav “Allegro“. Ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević (predsjednik), mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar je radove bez znanja o autorstvu pročitao i odredio koji će biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Između ukupno 192 rada od 129 autora koliko se javilo na natječaj (iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke) u zborniku je objavljeno 30 radova (14 pjesama te 4 kratke priče, 4 putopisa, 4 eseja i 4 monodrame), 9 radova je bilo na javnoj izvedbi, a interpretirali su ih dramski umjetnici Mladena Gavran i Dubravko Sidor. Dodijeljeno je 15 nagrada (po 3 za svaku vrstu).

Uz izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, te pokrovitelja križevačkih župa sv. Ane, BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te Grada Križevaca, dodijeljene su i novčane nagrade, kojima su pokrovitelji bili Glas Koncila, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Hrvatska kapucinska provincija, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija, a dodijelili su ih fra Zvonimir Pervan (za putopis), karmelićanski provincijal o. Srećko Rimac (za esej) i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević (za poeziju).