U Varaždinu 6. listopada počinje prvi Međunarodni Festival letećih gitara

| 28.9.2016. u 07:00h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu uskoro počinje Međunarodni gitaristički festival “Festival letećih gitara – Flying guitar festival”! U tri dana trajanja festivala, pozornicom varaždinskog HNK proći će neka od najuglednijih gitarističkih svjetskih imena: ovogodišnji peterostruki dobitnici British Blues Awardsa, škotski rock blues band King King, Grammyjem nagrađeni gitarist Ian Melrose, gitaristička i producentska legenda BJ Cole te Porinom nagrađeni Damir Halilić Hal, Darko Jurković Charlie, Branko Bogunović Pif, Vedran Božić, Žarko Ignjatović, Jerko Novak.

Festival počinje u četvrtak, 6. listopada, iznimno atraktivnom izložbom rock fotografija Grammyem nagrađenog fotografa i gitarista Alana Messera i rock memorabilija iz privatne zbirke Voje Šindovića, urednika legendarnog “Đuboksa”, od kojih će mnoge po prvi puta biti izložene u javnosti. Izložba će biti postavljena u Županijskoj palači u Varaždinu, a posjetitelji će je moći besplatno razgledati sve do ponedjeljka, 10. listopada.

U Varaždin dolazi i Brian Rašić, koji u svojoj bogatoj biografiji ima i posao službenog fotografa Rolling Stonesa i Davida Boviea. Kroz prezentaciju i razgovor s novinarkom Slavicom Mrkić Modrić, Rašić će prikazati neke od najsjajnijih trenutaka stvaranja rock povijesti. Osim odličnih glazbenih programa, planirane su i interaktivne radionice na kojima će majstori gitara predavati svoje znanje zainteresiranim sudionicima. Sve će radionice biti besplatne za polaznike, a zainteresirani se mogu prijaviti na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cjelodnevne ulaznice se već mogu kupiti na www.entrio.hr i to pojedinačno za petak i subotu po cijeni od 70 kn ili u paketu za oba dana po cijeni od 120 kn. Ulaznice za nedjelju bit će podijeljene kroz medije i na FB stranici festivala.

Festival letećih gitara jedinstveni je festival u Europi u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije, izvršnoj organizaciji udruge Muzički vremeplov i suorganizaciji HNK Varaždin te pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina. Iako se festival ove godine održava po prvi put, kao posve novi turistički proizvod prepoznali su ga i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, budući da je ideja izrasla iz gitarskog kulturno-baštinskog korijena Varaždinske županije i temelji se na varaždinskoj domicilnosti internacionalno velikog imena povijesti svijeta gitare, čuvenog Ivana Padovca.

Namjera organizatora je učiniti ga prepoznatljivim na svjetskoj razini te brendirati Varaždinsku županiju kao Europsku gitarsku prijestolnicu.

O IZVOĐAČIMA

Damir Halilić Hal

Damir Halilić Hal riječki je glazbenik (karijeru je započeo u bandu En Face) koji redovito koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavio je šest u zemlji i inozemstvu hvaljena albuma. Dijeli pozornicu i surađuje s najvećim svjetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll, a zahvaljujući upravo njegovim glazbenim prijateljstvima većina ih je prvi put koncertirala i u Hrvatskoj. Umjetnički je ravnatelj nekadašnjeg Hal's All Star Guitar Festivala koji je niz godina ugošćivao velika gitaristička imena, pokretač je i umjetnički ravnatelj najvećeg hrvatskog blues festivala Kastav Blues Festival, a suuređuje i program ljetnog Baška International Guitar Festivala.

Jerko Novak

Jerko Novak je gitarski solist, koncertant i pedagog. Jedan je od najznačajnijih slovenskih gitarista. Studij gitare završio je na Hochschule für Musik u Grazu u Austriji. Bavi se pedagoškim radom, a vrlo je uspješan i kao skladatelj. Pisao je glazbu za kazališne predstave, film, televizijske i radijske emisije. Surađuje s brojnim eminentnim glazbenicima popularne i jazz glazbe.

Žarko Ignjatović

Žarko Ignjatović diplomirao je 1983. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. Darka Petrinjaka), a 1987. godine na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (u klasi prof. Margie Bauml – Klasinc). Godine 1995. završio je i trogodišnji poslijediplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu (u klasi prof. Elliota Fiska). Profesor je gitare na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani, izvanredni je profesor na odsjeku za pedagogiju pri Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Iza sebe ima brojne solističke nastupe, a često nastupa u duetu s Jerkom Novakom.

Darko Jurković Charlie

Darko Jurković Charlie dvostruki je dobitnik hrvatske strukovne nagrade kao najbolji jazz gitarist. Rođen je 1965. godine u Rijeci, a 1989. godine upisao se na odsjek za jazz Glazbene akademije u Grazu. Aktivan je u brojnim malim jazz sastavima u kojima surađuje s domaćim i stranim glazbenicima. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa šesnaest godina, ali je već nakon nekoliko godina usvojio posebnu tehniku sviranja poznatu pod nazivom the touch technique (two-handed tapping).

Branimir Bogunović Pif

Branimir Bogunović Pif kao gitarist i aranžer samo je za Croatiju Records od 1982. godine snimio oko 10.000 minuta objavljenog glazbenog materijala. Sudjelovao je u radu rock grupa Nirvana, Hobo, Drugi način, Call 66, Obećanje proljeća, Animatori, Plava trava zaborava, Guitar Playboys. Kao prateći glazbenik svirao je za Željka Bebeka, Dragu Mlinarca, Josipu Lisac, Mišu Kovača, Zdenku Kovačiček, Renata Metessija, Tomislava Ivčića, Duška Lokina. Snimio je autorsku preradu 70 tradicionalnih hrvatskih napjeva Zagorja, Prigorja, Međimurja, Slavonije i Dalmacije u instrumentalnom obliku.

Ian Melrose

Fingerstyle gitarist, producent, aranžer i skladatelj Ian Melrose još je jedan svestrani vrhunski glazbenik koji sve svoje umjetničke interese temelji na gitari. Najširoj publici poznat je po razdoblju kad je bio vodeći gitarist irske grupe Clannad i njenoj mješavini keltskog i new age zvuka. S tom je grupom nastupao uživo i snimio album Landmarks koji je 1999. godine dobio Grammyja u svom žanru. Nakon što je potpisao za specijaliziranu etiketu Acoustic Music Records dokraja se slobodno posvetio svojim projektima, a rezultat je pet CD-a od kojih su svi antologijski.

Kelpie i Kerstin Blodig

Kelpie je duo osnovan 1989. godine, to je glazbeni projekt škotskog gitarista Iana Melrosea i norveško-njemačke pjevačice i gitaristice Kerstin Blodig. Kelpie kombinira skandinavske pjesme s keltskom nadahnutom akustičnom svirkom. To dvoje glazbenika redovito održava turneje u Njemačkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

King King

Grupa King King je u sklopu Flying Guitars Festivala najkvalitetniji današnji odjek i pohvala zvuku britanskog bluesa iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Samo ove godine osvojili su 5 British Blues Awardsa, a za svoje glazbeno umijeće redovno ubiru Awardse od 2012. godine. King King čine Alan Nimmo (gitara i vokal), Wayne Proctor (bubnjevi), Lindsay Coulson (bas) i Bob Fridzema (klavijature).

BJ Cole

Teško bi danas bilo naći boljeg predstavnika pedal steel gitare od Briana Johna BJ Colea, legendarnog britanskog glazbenika i producenta. Sting BJ-a ocjenjuje kao najboljeg pedal steel gitarista u svijetu. Impresivan je naš nepotpuni popis imena s kojima je snimao i/ili nastupao: Humble Pie, Roger Daltrey, Man, Kiki Dee, T. Rex, The Walker Brothers, Uriah Heep, Andy Fairweather Low, Joan Armatrading, Roy Harper, Gerry Rafferty, Cat Stevens, Shakin’ Stevens, Paul Young, David Sylvian, The Stranglers, Deacon Blue, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Sting, Robert Plant, David Gilmour, Tom Jones, Brian Eno, Robbie Williams… Devedesetih je BJ Cole šest godina nastupao s bivšim članom Velvet Undergrounda Johnom Coleom, a krajem te dekade uživo je svirao na turneji grupe R.E.M.

Emily Burridge

Emily Burridge je violončelistica i skladateljica, izvođačica i producentica s kreativnom notom. Od malih nogu pokazivala je talent za improvizaciju i tijekom godina isklesala je stil muziciranje izvan uobičajenih asocijacija vezanih uz violončelo kao klasični instrument. Vještinom improvizacije i aranžiranja voli istraživati novi repertoar, a to je trenutno ostvareno u njezinoj suradnji s poznatim pedal steel gitaristom BJ Coleom.

Vedran Božić

Vedran Božić, nekadašnji član legendarne domaće supergrupe Time (Dado Topić, Tihomir Pop Asanović, Ratko Divjak, Branimir Lambert Živković, Vedran Božić), jedan je od najboljih i najrenomiranijih domaćih gitarista. Simboličan trenutak u karijeri čuvenog hrvatskog rock i blues gitarista Vedrana Božića (rođen u Zadru 1947. godine) bio je zajednički nastup u Frankfurtu s najvećim gitaristom svih vremena Jimijem Hendrixom. Više je puta proglašavan najboljim hrvatskim rock gitaristom svih vremena.

Rock Masters

Prateći bend gitarističkih legendi bivše države bit će postava koja nastupa pod nazivom Rock Masters. Čine ga članovi Telefon Blues Banda Tomas Krkač, neosporni autoritet među hrvatskim basistima, Slavko Pintarić Pišta, nekoliko puta proglašen najboljim hrvatskim bubnjarom, Danko Krznarić, virtuoz na klavijaturama, te član kolektiva Kazališta Komedija u Zagrebu Ervin Baučić, proglašen najboljim hrvatskim rock pjevačem.

Brian (Branislav) Rašić

Na spomen imena Branislava Rašića Raše “lampica” će se prvo upaliti onima koji su odrasli uz jugoslavenski rock magazin Džuboks i niz drugih tiskovina iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Jedan je od najcjenjenijih, najtraženijih i najvećih rock i pop fotografa. Uz posao za novine i magazine Rašić je bio i službeni fotograf Rolling Stonesa, Davida Bowieja i Davida Gilmoura, a ugledni britanski dnevni list Guardian jednu Rašinu fotografiju Amy Winehouse uvrstio je u izbor najboljih fotografija 2011.