U varaždinskom HNK premijera drame “Terminus”: O vječnoj temi borbe Dobra i Zla

Varaždinske vijesti | 14.4.2019. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Drama “Terminus” nagrađivanog suvremenog irskog dramskog pisca i scenarista Marka O’Rowea, bit će premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, u ponedjeljak, 15. travnja.

Ovaj dramski tekst snažnog emotivnog doživljaja i direktnog, naturalističkog stila, O’Rowe je posvetio vječnoj temi - borbi Dobra i Zla.

- Drama je napisana kao niz monologa koje izgovaraju tri subjekta: A i B, otuđene majka i kćer, te C, njima nepoznat muškarac. Devet pravilno raspoređenih monologa tvori totalitet priče i na neočekivan način povezuje ove tri sudbine, i to na klasičnu literarnu temu: prodaja duše vragu. Tekst je formalno napisan u prozi, no unutar rečenica, često i više puta u istoj, pojavljuje se rima, tako da je riječ o kombinaciji ritmizirane probe i rimovanog iskaza. Već ta činjenica upućuje na svojevrsnu pomaknutost, izmještenost iz realizma - istaknuo je redatelj predstave Tomislav Pavković, koji je i preveo ovu O’Roweovu dramu.

U predstavi će nastupiti Sunčana Zelenika Konjević te dvoje mladih glumaca varaždinskog ansambla Karlo Mrkša i Elizabeta Brodić.

- Troje glumaca je stalno na sceni, oni svojim pojedinačnim iskazima konstruiraju narativ prema kojem imaju iznimno emotivan odnos, riječ je o njihovoj životnoj priči, o njenom vrhuncu. Sličnu vrst emotivnosti, jakog emotivnog doživljaja želi se proizvesti i kod publike, iskaz glumaca treba zadobiti status ontološkog, autentičnog iskrenog iskaza kojim u intimiziranom prostoru Scene Rogoz žele postići jak identifikacijski moment s publikom - istaknuto je u najavi za novu premijeru varaždinskog HNK, koja će započeti u 20 sati na Sceni Zvonimir Rogoz.